Nieuws Luik Natie neemt ‘eigen’ elektriciteitsnet in Antwerpse haven in gebruik

Luik Natie neemt ‘eigen’ elektriciteitsnet in Antwerpse haven in gebruik

Foto Joris Herregods

Luik Natie neemt ‘eigen’ elektriciteitsnet in Antwerpse haven in gebruik

KALLO – Luik Natie, een logistieke speler van bijna honderd jaar oud in de Waaslandhaven, heeft een ‘gesloten distributienetwerk’ voor elektriciteit in gebruik genomen. Het netwerk, gebouwd in samenwerking met de Franse multinational Engie, moet zorgen voor een optimaal gebruik van lokale hernieuwbare energie.

Het eigen distributienet voor elektriciteit zal de resterende koolstofuitstoot nog verder terugdringen, klinkt het bij de logistieke speler. Eerder implementeerde Engie bij Luik Natie al zonnepanelen, een batterij en elektrische laadpalen. “Om ons maximaal gebruik te laten maken van de hernieuwbare energieproductie, heeft Engie nu voor een gesloten distributienet gezorgd dat twee aangrenzende bedrijfsterreinen van Luik Natie met elkaar verbindt”, klinkt het donderdag in een persbericht.

Gesloten distributienetten zijn netten voor distributie van elektriciteit of gas, binnen een geografisch afgebakende industriële of commerciële locatie. De beheerder van dergelijk net heeft iets minder verplichtingen dan een gewone netbeheerder. De gesloten netten bieden vooral kansen om energie-uitwisseling tussen gebouwen te optimaliseren en de zogeheten autoconsumptie van bedrijven te verbeteren.

Luik Natie staat in voor de behandeling en opslag van diepgevroren goederen. Het bedrijf bestaat uit twee sites die oorspronkelijk twee aparte distributienetaansluitingen hadden. De hernieuwbare energie die op één van de twee sites werd opgewekt, moest dus op hetzelfde terrein verbruikt worden. Dat probleem is verholpen. Overtollige productie kan vanaf nu altijd intern gebruikt worden, om de andere site te bevoorraden van eigen groene energie.

Koolstofuitstoot naar nul

Het gesloten distributienet zorgt er ook voor dat het elektriciteitsnet minder belast wordt, doordat de geproduceerde elektriciteit eerst lokaal wordt verbruikt in plaats van rechtstreeks in het net te injecteren. “Als eerste CO2-neutrale logistiek dienstverlener in de Antwerpse haven blijven we oplossingen zoeken om onze koolstofuitstoot verder naar nul te herleiden”, besluit Stefaan Verhelst, CEO bij Luik Natie.

Reageer op dit bericht

Sector
Onderneming
Sector
Onderneming
Gemeente

Veel gelezen in deze regio

Dit overzicht graag personaliseren met onderwerpen op jouw maat?

Maak een account aan en ga op onze gids pagina op zoek naar bedrijven, personen, sectoren en gemeentes die binnen jouw interessegebied vallen. Op deze manier kunnen we in onderstaand overzicht een gepersonaliseerde lijst van artikels tonen.