Nieuws Antwerpen Luik Natie wil 100 procent CO2-neutraal worden

Luik Natie wil 100 procent CO2-neutraal worden

Luik Natie wil 100 procent CO2-neutraal worden

ANTWERPEN – Transport- en opslagbedrijf Luik Natie gaat op zijn site in het Antwerpse havengebied 3.800 zonnepanelen, een batterij van 1,2 megawattuur (MWh) en elektrische laadpalen installeren en met elkaar verbinden. Luik Natie wil zo in samenwerking met energiebedrijf Engie een grote stap zetten naar CO2-neutraliteit en onafhankelijkheid van het elektriciteitsnet.

Op de daken van de transport- en opslaghallen van Luik Natie komen zo’n 6.000 m² zonnepanelen te liggen. Die zullen 1.170 MWh per jaar produceren, het equivalent van het jaarlijkse verbruik van 335 gezinnen. De geproduceerde energie gaat niet naar het elektriciteitsnet, maar rechtstreeks naar het bedrijf zelf. Dankzij een batterij van 1,2 MWh zou Luik Natie zoveel mogelijk onafhankelijk kunnen worden van het net.

Een nieuw energiebeheersysteem moet de grote energieverbruikers op de site aansturen in functie van de productie van die lokale, groene energie. In geval van schaarste aan zon of wind, want het bedrijf heeft ook al een windturbine, kan het energieverbruik van Luik Natie tijdelijk worden teruggeschroefd.

100% CO2-neutraal

“Luik Natie wil als eerste speler in de Antwerpse haven honderd procent CO2-neutraal worden”, zegt ceo Stefaan Verhelst. “Ecologie en economie gaan in ons bedrijf hand in hand. We zijn fier dat we in samenwerking met Engie een pioniersrol kunnen vervullen in het effectief opslaan van eigen energie.”

De werken aan het nieuwe energieproductie- en beheersysteem starten na de zomer en zullen volgens Engie midden 2020 worden afgerond.

Reageer op dit bericht

Onderneming

Gerelateerde berichten

Onderneming
Gemeente

Veel gelezen in deze regio

Dit overzicht graag personaliseren met onderwerpen op jouw maat?

Maak een account aan en ga op onze gids pagina op zoek naar bedrijven, personen, sectoren en gemeentes die binnen jouw interessegebied vallen. Op deze manier kunnen we in onderstaand overzicht een gepersonaliseerde lijst van artikels tonen.