Nieuws Antwerpen Lumipaper versnijdt duizenden tonnen aan kwaliteitspapier

Lumipaper versnijdt duizenden tonnen aan kwaliteitspapier

Lumipaper versnijdt duizenden tonnen aan kwaliteitspapier

papierDe schepen voor Lumipaper voeren elk jaar zo’n 175.000 ton aan papier aan in het Vrasenedok in de haven van Antwerpen. De rollen worden er versneden op maat van de klant en gaan vanuit Antwerpen naar alle bestemmingen in West-Europa. “Onze moedermaatschappij Stora Enso heeft voor Antwerpen gekozen omdat wij als inland haven een snelle toegang hebben tot de markten van onze klanten,” zeft bedrijfsleider Ivan De Donder.

Stora Enso is een van de grootste papierproducenten ter wereld. Het Finse concern slaat papierrollen over in Zeebrugge maar laat alle speciaal papier(fine papers) uit de fabriek van Oulu overslaan in Antwerpen. Het gaat om zogenaamd houtvrij papier dadt gebruikt kan worden voor kopieespapier en kwaliteitsdrukswerk bv. In Langerbrugge runt de groep nog een grote papierfabriek.

Lumipaper moet het in dit opzicht vooral hebben van zijn efficiëncy. De Antwerpse werknemers kunnen er 160 soorten papier versnijden op liefst 2000 verschillende formats. Die hoge productiviteit van de Antwerpse fabriek staat hoog aangeschreven bij Stora Enso.

“Die efficiëncy wordt voor een groot stuk bepaald door het feit dat onze versnijdingsfabxriek op loopafstand van de overslagterminal aan het Vrasenedok ligt. We worden dus direct beleverd vanuit het schip. Na de versnijding kunnen onze producten meteen de truck op en via de autowegen naar onze klanten toe. Hierin speelt effectief het logistieke voordeel van een inland haven.”

“Het gaat vandaag iets minder goed,” geeft Ivan De Donder aan. “De onhoudbaar snelle digitalisering maakt het de gedrukte media zoals uitgevers van kranten en tijdschriften niet makkelijk. Dat onderkennen wij ook in onze afzetcijfers. Maar met specialiteiten als ons dubbel gecoat papier bv. doen we het nog altijd uitstekend.”

Bij Lumipaper werken zo’n 80 man. Het bedrijf tekende verleden jaar voor een omzet van 10 miljoen euro.

Reageer op dit bericht

Gerelateerde berichten

Meest gelezen in deze regio

Veel gelezen in deze regio

Dit overzicht graag personaliseren met onderwerpen op jouw maat?

Maak een account aan en ga op onze gids pagina op zoek naar bedrijven, personen, sectoren en gemeentes die binnen jouw interessegebied vallen. Op deze manier kunnen we in onderstaand overzicht een gepersonaliseerde lijst van artikels tonen.