Berthe en Gust. Foto's: Jeroen Hanselaer Berthe en Gust. Foto's: Jeroen Hanselaer

Made in Antwerpen-Noord: familie maakt ambachtelijke siropen

ANTWERPEN-NOORD - Vruchten, kruiden en ruwe rietsuiker. Meer hebben Natalie Tuijtelaars en Gert Vrebos van De Siroperie niet nodig om smaakvolle siropen uit hun brouwketel te toveren. Omdat die van a tot z in hun atelier in Antwerpen-Noord worden bereid, maken ze een mooi ambachtelijk én lokaal product.

“Atelier is een groot woord”, glimlacht Natalie wanneer we in haar keuken in Antwerpen-Noord staan, met zicht op haar stadstuin. “Voorlopig maken we alle siropen bij ons thuis klaar. We trekken onze schorten aan en gaan de slag met appelsienen, citroenen, rabarber of kweeperen.” Een mes, dunschiller, fruitpers en brouwketel: het koppel, met Kempense roots, heeft niet veel nodig.

“Eén keer per week ga ik naar de versmarkt om er biologisch fruit en kruiden aan te kopen. Daarbij houden we altijd rekening met de seizoenen. De volgende dag gaan we al aan de slag om ze tot siroop te verwerken. We gebruiken fair trade ruwe rietsuiker, omdat we dat belangrijk vinden. Dat levert een biologisch, ambachtelijk en kwaliteitsvol product op.”

 

De SIroperie
Nathalie en Gert van de Siroperie. Foto: Jeroen Hanselaer

Tien jaar

Eigenlijk bestaat De Siroperie al tien jaar. “De vorige eigenares roerde graag in de kookpotten en was gepassioneerd door natuurlijke ingrediënten. Zo kwam ze op het idee om siropen te gaan brouwen”, legt Gert uit. “Door met hart en ziel te werken, is haar hobby uitgegroeid tot een bedrijf dat siropen aan winkeliers en horecazaken in Antwerpen levert.”

Toen het koppel in november de kans kreeg om de zaak over te nemen, twijfelden ze geen moment. De puzzel viel in elkaar. “Ondernemen, natuur, voeding, ambacht én creativiteit … alles wat we fijn vinden, kunnen we in deze job afvinken”, zegt Natalie. “Ik begon niet onervaren aan dit avontuur. In een vorig leven baatte ik koffiebar en wolwinkel Madam Woll uit. Ik heb dus al wat kennis over ondernemerschap en horecaleven opgebouwd.”

Nathalie en Gert namen De Siroperie in november over. Foto: Jeroen Hanselaer

Pompelmoes en rozemarijn

Vandaag maken ze een siroop van pompelmoes met rozemarijn. Ook dochter Berthe en zoon Gust helpen een handje mee. “We warmen de rietsuiker op en voegen er de zeste van de pompelmoes en het citroensap bij”, legt Gert uit. “Als laatste wordt het vruchtensap toegevoegd. Het brouwsel wordt daarna gepasteuriseerd. De rozemarijn en de zeste geven het een unieke smaak. Op het einde wordt het brouwsel gezeefd en gebotteld.”

Gember-citroen, vlierbloesem, lavendel-citroen, de smaken van De Siroperie zijn speciaal ontworpen voor cocktails, mocktails en limonades. “Doe er bruiswater en ijsblokjes bij en je hebt een fris drankje. Maar ze zijn ook heerlijk als warme drank of als smaakmaker in je dessert of yoghurt. Experimenteer zelf”, zegt Natalie. De Siroperie heeft de tijdgeest alvast mee. “Steeds meer mensen drinken graag een smaakvol, non-alcoholisch drankje of geven graag een ambachtelijk product als cadeautje.”

De Siroperie - 6 grote flessen
Foto: Jeroen Hanselaer