Nieuws Antwerpen Maes grootste zelfstandige olieverdeler

Maes grootste zelfstandige olieverdeler

Maes grootste zelfstandige olieverdeler

maesMaes Brandstoffen uit Bornem heeft 30 pompstations van ExxonMobil overgenomen in de provincies Antwerpen en Vlaams Brabant. Maes bevestigt daarmee zijn positie als de grootste zelfstandige petroleumverdeler van het land. De pompstations van ExxonMobil blijven dan wel  opereren onder de vlag van Esso.

ExxonMobil heeft zich volledig teruggetrokken uit de markt van de pompstations. Alle verdeelpunten zijn verkocht aan drie individuele spelers. Het gaat dan om Maes Brandstoffen uit Bornem, G&V uit Kuurne en Uhoda uit Luik. G&V (Ghekiere-Verbeke) koopt de 24 stations van ExxonMobil in West- en Oost-Vlaanderen.  Uhoda neemt 16 verkooppunten over in de provincie Luik en in de rest van Wallonië.

ExxonMobil geeft er de voorkeur aan om zijn producten onder het eigen logo te verkopen via zelfstandige stations. Volgens Remko Kruithof, de woordvoerder van ExxonMobil kunnen zelfstandige uitbaters dit duidelijk efficiënter doen dan ExxonMobil zelf. Op die manier zijn er ook mogelijkjheden om verder door te groeien, meent het Amerikaanse bedrijf. ExxonMobil volgt daarmee het voorbeeld van andere grote oliegroepen zoals Texaco. Die hebben zich eveneens teruggetrokken uit de zogenaamde retailmarkt. BP, Aral en ConocoPhillips (JET) gaven daarbij zelfs hun merknaam op.

Kruithof bevestigt dat ExxonMobil zijn eigen merknaam wel degelijk blijft behouden. Er is onlangs overigens nog een grote marketingcampagne opgezet om de merknaam te ondersteunen. Overigens zijn 36 verkooppunten geen eigendom van ExxonMobil zelf maar van onafhankelijke franchisenemers.

Vooral voor Maes Brandstoffen is de overname van de 30 stations van ExxonMobil een grote stap voorwaarts. Maes runt zelf al 46 egien stations onder de merknaam Maes en is daarmee de grootste zelfstandige petroleumverdeler in Vlaanderen. In 2012 werd een omzet gerealiseerd van 277 miljoen euro.

Maes is in de jaren zestig opgezet door Jef Maes die aanvankelijk vooral smeeroliën verdeelde. Het familiebedrijf breidde zijn activiteiten in de loop van de jaren uit met diverse brandstoffen. Er lopen lijnen naar het oliebedrijf Total. Maes is ook verdeler van Primagas, Air Products en Zibro Kamin. Het bedrijf levert ook opslagtanks en doet aan tankcontrole.

De raad voor mededinging moet de overname nog goedkeuren. Indien dit effectief gebeurt heeft ExxonMobil de facto geen eigen benzinestations meer in België.

Reageer op dit bericht

Gerelateerde berichten

Veel gelezen in deze regio

Dit overzicht graag personaliseren met onderwerpen op jouw maat?

Maak een account aan en ga op onze gids pagina op zoek naar bedrijven, personen, sectoren en gemeentes die binnen jouw interessegebied vallen. Op deze manier kunnen we in onderstaand overzicht een gepersonaliseerde lijst van artikels tonen.