Nieuws Antwerpen Mama of papa straks aan de schoolpoort?

Mama of papa straks aan de schoolpoort?

Mama of papa straks aan de schoolpoort?

acetaWelke mama of papa wil er vandaag niet aan de schoolpoort staan om de kroost op te vangen na de eerste schooldag en de enthousiaste verhalen te horen? Niet evident als mama en papa allebei werken.

Telewerk kan hier soelaas brengen. Telewerken is werken van thuis uit, of vanop een andere locatie op afstand, om te vermijden dat je alle dagen de file in moet en zo uren te verliezen. 

Deze manier van werken zit enorm in de lift, maar dat wil nog niet zeggen dat alle werkgevers even enthousiast zijn om hun werknemers ‘vanop een afstand’ te laten werken.

Sara Hamaekers , juridisch adviseur van Acerra, zet op een rijtje wat er kan en niet kan, en welke verplichtingen zowel werkgevers als werknemers hebben. We vatten het kort even samen.

Om te beginnen is het belangrijk aan te stippen dat telewerk een manier van werken is waarbij de werknemer de werkzaamheden die hij normaal op de bedrijfslocatie uitvoert, thuis uitvoert of in een andere plaats buiten de onderneming. Dat moet bovendien gebeuren op vrijwillige basis. Ook belangrijk is dat thuiswerk niet hetzelfde is als telewerk. Bij thuiswerk wordt in principe geen gebruik gemaakt van informatie- en communicatietechnologie.

De werkgever moet voor elke telewerker individueel een schriftelijke arbeidsovereenkomst opstellen, waarin precies wordt omschreven hoeveel dagen en uren er aan telewerk wordt gedaan, hoeveel tijd hij of zij in de onderneming zelf aanwezig moet zijn, wanneer de telewerker bereikbaar moet zijn, wanneer hij of zij technische ondersteuning kan krijgen, hoe de kosten voor de technische verbindingen worden vergoed, enz.

De werkgever moet ook duidelijk aangeven welke werkzaamheden hij van de telewerker verwacht, hij moet de technische apparatuur ter beschikking stellen, er moeten voldoende contactmogelijkheden zijn met de collega’s op de onderneming, enz. Ook de telewerkende werknemer heeft een aantal verplichtingen, zoals zorgvuldig omgaan met de apparatuur die hem ter beschikking wordt gesteld, de afspraken over de werkduur respecteren, enz.

Geïnteresseerd? Meer info op  www.cnt-nar.be 

Reageer op dit bericht

Onderneming
Personen

Gerelateerde berichten

Onderneming
Personen
Gemeente

Veel gelezen in deze regio

Dit overzicht graag personaliseren met onderwerpen op jouw maat?

Maak een account aan en ga op onze gids pagina op zoek naar bedrijven, personen, sectoren en gemeentes die binnen jouw interessegebied vallen. Op deze manier kunnen we in onderstaand overzicht een gepersonaliseerde lijst van artikels tonen.