Nieuws Antwerpen Mannen van HITS klimmen tot 300 meter hoog

Mannen van HITS klimmen tot 300 meter hoog

Mannen van HITS klimmen tot 300 meter hoog

hitshitsZe stonden onlangs op de vergulde koepel van het Brusselse Justitiepaleis. Zonder hoogtevrees. De medewerkers van HITS zijn specialisten in valbebeveiliging en komen “waar een ander niet durft of kan komen.” HITS uit Aartselaar staat voor High in the Sky. Guido Aerts is er best trots op dat zijn bedrijf onderhand al bekend is tot in Mali en Roemenië.

Veiligheid was vroeger zoveel als een kostenfactor. Veel bedrijfsleiders zagen het belang van een goede veiligheidsinfrastructuur niet in. Veiligheidsdeskundige Guido Aerts maakte vele jaren geleden als werknemer van dichtbij een ernstig werkongeval mee. Het liet hem nooit meer los. Hij werd zijn eigen baas en maakte van de hele veiligheidsproblematiek in ondernemingen zijn nichemarkt.

HITS heeft het al die jaren goed gedaan. Guido Aerts werkt nu met 9 werknemers en tekende verleden jaar voor een omzet van zo’n 2 miljoen euro. Omdat het bedrijf bleef doorgroeien werd een nieuw gebouw met een grote hal neergezet in Aartselaar waar de hele valbeveiligingsproblematiek in al zijn aspecten uitgewerkt wordt.

Naast de beveiliging van werken op hoge hoogte werkt HITS ook de beveiligingsprocedures uit voor het betreden van besloten ruimtes. In besloten ruimtes moet je als werknemer normaal niet in treden maar soms moeten die ook al eens onderhouden worden of geïnspecteerd. Ook op dat moment moeten stricte veiligheidsprocedures gevolgd worden.

“Het gaat ons dan niet enkel om de opleidingscurussen die we hier geven”, zegt Guido Aerts. “We doen in opdracht van onze klanten net zo goed aan engineering en projectuitvoering bij opdrachten. Waar plaatsen we ankerpunten, welke laddersystemen gaan we installeren, waar moeten er borstweringen komen, langs waar kunnen we evacueren enz. Het gaat erom dat we kunnen reageren wanneer er iets mislooopt.”

HITS verleent tevens advies en kan ook instaan voor bijstand bij bepaalde projecten van klanten.

Er wordt finaal ook beveiligingsmateriaal verkocht of verhuurd.

De werknemers van het bedrijf uit Aartselaar gaan geen enkele uitdaging uit de weg. Enkele tijd terug hebben ze de hoogste constructie van ons land beklommen: de VRT-zendmast in Egem. Liefst 300 meter hoog. De mannen van HITS hebben op de mast een beveiligingstraject voor de schilders uitgewerkt. De evacuatie is overigens uitgetest op schoonzoon Michel Janssens die met een brancard naar beneden werd gebracht….

Het is ondertussen nog altijd crisis. Veiligheid zal vandaag zeker niet de eerste prioriteit van de ondernemingen zijn?
* Guido Aerts: Dat klopt. Bij veel bedrijven worden veiligheidsprocedures vandaag wel even opzij geschoven. Projecten om de veiligheid te verbeteren worden tijdelijk uitgesteld. Niet te aanvaarden, maar toch….

Uw activiteiten zullen erdoor geremd worden?
* Guido Aerts: Er is nog meer aan de hand. Het is inderdaad crisis en nogal wat mensen denken dat ze zich eveneens in onze nichemarkt kunnen gooien. Ze pakken uit met extra lage prijzen en zorgen als heuse cowboys voor flink wat onzekerheid in de markt. Door het feit dat veel ondernemers er helemaal geen idee van hebben wat ze in feite zouden moeten kopen, welke installaties ze moeten uitbouwen gaan ze vaak mee met die nieuwelingen. Met alle gevolgen vandien. Wij geven in dit opzicht echter niet toe. Wij houden ons strict aan de normen en waken over de kwaliteit. In afwachting dat de bedrijven inzien dat ze écht moeten investeren in goede beveiligingsprocedures.

U hebt weinig verweer tegen de cowboys?
* Guido Aerts: Niet echt, neen. Ik probeer evenwel zoveel mogelijk aan bod te komen in publicaties. Om mijn ideeën uit te dragen. In de hoop dat de ondernemers inzien hoe belangrijk bv. de ankerpunten in een operatie op grote hoogte zijn. Indien ze los laten zitten ze zonder dat ze dat nu beseffen echt wel diep in de ellende. Zonder het menselijk leed zelf te vergeten.

Reageer op dit bericht

Gerelateerde berichten

Meest gelezen in deze regio

Veel gelezen in deze regio

Dit overzicht graag personaliseren met onderwerpen op jouw maat?

Maak een account aan en ga op onze gids pagina op zoek naar bedrijven, personen, sectoren en gemeentes die binnen jouw interessegebied vallen. Op deze manier kunnen we in onderstaand overzicht een gepersonaliseerde lijst van artikels tonen.

Antwerpen
Antwerpen

Van Mossel breidt verder uit

Van Mossel Automotive Groep neemt Citroën-garage Van Thielen in Herselt over. De activiteiten van deze concessie zullen vanaf 20 september… Lees meer