Nieuws Antwerpen Marc Lambotte (Agoria): “Met 1 app het virus volgen en bestrijden.”

Marc Lambotte (Agoria): “Met 1 app het virus volgen en bestrijden.”

Marc Lambotte (Agoria): “Met 1 app het virus volgen en bestrijden.”

ANTWERPEN – “93% van alle Belgen heeft een smartphone. Met één enkele corona-app kunnen we het virus dus volgen en klein krijgen”, zegt Marc Lambotte, ceo van technologiekoepel Agoria. Zo’n app kan waarschuwen als we in de buurt geweest zijn van iemand die positief getest is. Opsporing en afzondering van wie besmet is, gebeurt zo sneller. “De nadruk moet liggen op het volgen van het virus, niet de mensen.”

Hoewel het een regionale bevoegdheid is, pleit Agoria voor één app voor het hele land. “We vechten tegen een onzichtbare vijand. Laat ons dus gaan voor één app, niet omwille van technische of politieke redenen, maar wel omwille van praktische en communicatie-overwegingen”, zegt Marc Lambotte. Volgens Agoria zouden de regio’s van het land, samen met de Nationale Veiligheidsraad en de ‘Data Against Corona’-taskforce, één plan kunnen uitwerken.

“De opvolging van contacten heeft vooral zin bij de opgang en neergang van een epidemie, of bij een tweede golf. Fysiek opsporen van personen werd al ingezet aan het begin van de epidemie. Denk maar aan de contacten van besmette skiërs die terug kwamen uit vakantie”, zegt Marc Lambotte. “Een heropflakkering van het virus moeten we echt vermijden. Nu we naar een opstart van de economie gaan, moeten we zo’n app inzetten om sneller te kunnen opsporen en onze gezondheidsdiensten, belast met de fysieke opsporing, te ontlasten.”

Agoria wil dat de app onderworpen is aan de Belgische en Europese privacyregels en dat het gebruik ervan op vrijwillige basis gebeurt. Marc Lambotte: “Doel is natuurlijk dat de contact-tracing-app, in combinatie met grotere testcapaciteit en beter beschikbaar beschermmateriaal zoals maskers, de geleidelijke heropstart van het normale leven zal kunnen versnellen. Dit zonder dat de applicatie een toezicht organiseert op het doen en laten van mensen. Ons doel is het virus te volgen, niet rond te neuzen in het privéleven van de mensen.” Lambotte vindt het ook evident dat de app compatibel is met apps in andere landen. “Het virus kent geen grenzen. Besmetting kan van overal komen.”

Reageer op dit bericht

Onderneming
Personen
Dossier

Gerelateerde berichten

Onderneming
Personen
Dossier
Gemeente

Veel gelezen in deze regio

Dit overzicht graag personaliseren met onderwerpen op jouw maat?

Maak een account aan en ga op onze gids pagina op zoek naar bedrijven, personen, sectoren en gemeentes die binnen jouw interessegebied vallen. Op deze manier kunnen we in onderstaand overzicht een gepersonaliseerde lijst van artikels tonen.