Mari-Anne had jarenlang een winkel in Middelburg, Zeeland, waar ze bekend stond om haar zelfgemaakte azijnen en mosterds. Ze produceerde onder andere voor sterrenrestaurants zoals Inter Scaldes en De Kromme Watergang in Nederland. “We maakten van tomaten onder andere wijn, een dessertwijn en sherry, en van deze producten maakten we zelf azijn. Tomaten kun je op zoveel verschillende manieren gebruiken”, legt Mari-Anne uit.
Brouwerij Galea
Daarnaast maakt Mari-Anne balsamico’s van druiven, aardbeien en stoutbier. “Ik werk hiervoor samen met de Antwerpse brouwerij Galea”, vertelt ze. Ondanks haar succesvolle creaties heeft Mari-Anne geen gespecialiseerde opleiding hiervoor gevolgd. “Ik ben autodidact. Als ik iets zie, probeer ik het zelf na te maken, maar altijd op mijn eigen manier”, zegt ze.
“Als kind was ik altijd bezig met dingen maken die er nog niet waren. Ondernemen zit in mijn bloed. Mijn grootouders waren ook ondernemers, en ik heb veel van hen geleerd.” Oorspronkelijk komt Mari-Anne uit Nederland, maar ze verhuisde naar Vlaanderen voor de liefde.

Ricotta maken
Naast de eigen producten van Mari-Anne biedt De Kookerij een breed scala aan keukengerei, van kwaliteitsvolle potten en pannen tot messen, pastamakers, linnengoed en peper- en zoutmolens. Mari-Anne stelt zelfs geschenkmanden samen met artisanale producten. Samen met haar partner Eric organiseert ze regelmatig workshops.
“Vorig jaar waren we in Sardinië, waar we kooklessen volgden in de bergen, op een idyllische plek. Het was een geweldige ervaring die we nu naar hier willen brengen. We willen de mensen leren hoe ze zelf verse ricotta kunnen maken van koeienmelk, met verse kruiden of zelfs een zeste van limoncello. Daarna vullen en maken we ravioli. Er komen ook nog workshops aan waarin we mosterd en confituur maken.” De Kookerij is van dinsdag tot zaterdag geopend, van 10 tot 18 uur, en is te vinden aan de Bredabaan 277 in Brasschaat.
