MCA credit_ KCAP

Maritime Campus Antwerp opent deuren in 2024

De omgevingsvergunning van Maritime Campus Antwerp (MCA) is goedgekeurd voor zo'n 40.000m².  De doe-campus wordt het zenuwcentrum voor innovatie in de maritieme sector. De sloop en de sanering zijn reeds afgerond. De werken gaan van start in het voorjaar van 2022. In 2024 gaat de campus in Blue Gate open.

MCA wil maritieme spelers bij elkaar brengen. Het wordt een doe-campus met plaats voor de kernactiviteiten van grotere corporate bedrijven, start-ups, onderwijs -en onderzoeksinstellingen om samen te werken en te innoveren. De ambitie is om de maritieme sector te versterken en te verduurzamen.

“De maritieme sector heeft nood aan een locatie waar alle spelers elkaar kunnen ontmoeten en samenwerken om de uitdagingen van de scheepvaart aan te gaan. Het koolstofvrij maken van onze industrie is er één van, en Antwerpen en MCA kunnen daarin een cruciale rol spelen. MCA is ideaal gelegen in Blue Gate, de vroegere Petroleum Zuid cluster. Op dezelfde plek waar fossiele brandstoffen welvaart hebben gecreëerd in de 19de en 20ste eeuw, willen we nu met innovatie, technologie en duurzaamheid bouwen aan de welvaart van morgen”, zegt Alexander Saverys, CEO van CMB.

Het gaat om de voormalige BP-site die ondertussen volledig gesaneerd is. MCA transformeert een oud industriegebied in een toekomstgerichte, maritieme en innovatieve site met respect voor het evenwicht tussen economische activiteit en natuur. Het gebouw heeft plaats voor co-working en co-creatie, labo’s, ateliers, uitgebreide R&D-faciliteiten, onderwijsvoorzieningen en de nodige ondersteunende diensten. De R&D hallen zullen nu al ingezet worden om bijvoorbeeld waterstofmotoren te testen en waterstofapplicaties te bouwen.

"We hebben niet stilgezeten op het inhoudelijke vlak met de lancering van het acceleratorplatform Plug And Play Maritime. Daarnaast lanceren we binnenkort de officiële start van de MCA Community. Met de lancering van de co-working en het meeting center MCA LABS begin december, hebben we ook ruimte voor iedereen die een werkplaats of vergaderzaal zoekt en voor de community-leden om samen te werken omtrent innovatie in de maritieme sector. Een mooie opstap naar MCA Campus”, zegt Bart Huybrechts, Managing Director MCA.