Nieuws Antwerpen Marktlink: “Helft kmo’s is geïnteresseerd in buitenlandse overname.”

Marktlink: “Helft kmo’s is geïnteresseerd in buitenlandse overname.”

Marktlink: “Helft kmo’s is geïnteresseerd in buitenlandse overname.”

ANTWERPEN – Belgische en Nederlandse kmo’s overwegen steeds meer om over de grens te kijken om hun bedrijf te verkopen of voor uitbreiding. Meer dan de helft van de ondernemers vindt internationalisering zelfs noodzakelijk om concurrerend te blijven in Europa, zo blijkt uit een bevraging bij 236 Belgische en Nederlandse ondernemers van de Nederlandse overname-expert Marktlink, die sinds kort ook een kantoor heeft in Antwerpen.

Vooral hun bedrijf vérkopen aan een buitenlandse partij vinden ondernemers interessant, zo geeft de Marktlink Monitor aan: liefst 62% van de Belgische ondernemers zou hierin geïnteresseerd zijn. Voornamelijk de hogere prijs die ze in het buitenland verwachten te krijgen, speelt mee. De Belgen kiezen hierbij het snelst voor het hoogste bod, ongeacht waar de koper vandaan komt.

Iets terughoudender zijn ze wel ten opzichte van het zelf aankopen van een buitenlands bedrijf. Hierin is slechts een vijfde van de Belgische ondernemers geïnteresseerd. Dat komt voornamelijk door angst voor te grote cultuur/mentaliteitsverschillen en verschillen in wet- en regelgeving.

Filip Mariën, Belgische partner van Marktlink: “Vanzelfsprekend zijn er verschillen als we over de grenzen heen kijken, maar we ervaren ook véél gelijkenissen van zodra Belgische en Nederlandse ondernemers aan tafel zitten.”

Net over de grens

Meer dan de helft van de ondernemers kijkt het liefst nét over de grens, bij de buurlanden. Zo geloven Belgische ondernemers het meest in een succesvolle overname in Nederland (59%), gevolgd door Duitsland (12%). De Nederlanders zien meer in een Duitse overname (42%), gevolgd door België (27%).

“We zien in de praktijk zowel interesse van Nederlandse ondernemingen en investeerders in Belgische bedrijven en andersom. Ook MergerMarket, een fusie- en overnamemarkt-database, toont aan dat in 2018 en 2019 ongeveer 5% van de transacties in België met een Nederlandse koper loopt en andersom. Dit is ook de reden geweest voor Marktlink om een Belgisch kantoor te openen in Antwerpen met een lokaal team.”

Marktlink Fusies & Overnames begeleidt ruim 80 transacties op jaarbasis en richt zich daarbij op het kmo segment . Marktlink is sinds begin 2019 actief in België (Antwerpen) en Duitsland (Düsseldorf) met lokale adviseurs. Het team bestaat uit ruim negentig medewerkers met brede expertise, waarvan vier in België.

Reageer op dit bericht

Sector
Onderneming
Personen

Gerelateerde berichten

Sector
Onderneming
Personen
Gemeente

Veel gelezen in deze regio

Dit overzicht graag personaliseren met onderwerpen op jouw maat?

Maak een account aan en ga op onze gids pagina op zoek naar bedrijven, personen, sectoren en gemeentes die binnen jouw interessegebied vallen. Op deze manier kunnen we in onderstaand overzicht een gepersonaliseerde lijst van artikels tonen.