Nieuws Antwerpen Martinique bestelt 14 trambussen bij Van Hool

Martinique bestelt 14 trambussen bij Van Hool

Martinique bestelt 14 trambussen bij Van Hool

exqui cityBusbouwer Van Hool uit Koninghooikt mag 14 trambussen leveren aan het eiland Martinique, in de Antillen. De Exqui City krijgt daarmee een internationale reputatie mee. Van Hool sloot eerder al contracten voor de trambus met de steden Metz (Frankrijk), Malmö (Zweden) en Barcelona (Spanje). Ook de Noorse stad Bergen bestelde twee exemplaren.

Het order voor Martinique is een flinke opsteker voor Van Hool. De bussen van het type Exqui City worden immers geproduceerd in Koningshooikt en krijgen als hybride voertuigen flink wat technologie ingebouwd. Eerder kreeg Van Hool nogal wat kritiek over zich heen omdat het bedrijf een productie-eenheid bouwde in Macedonië. Met name de vakbonden spraken de vrees uit dat Van Hool daarmee koos voor een systematische delocalisatie van de activiteiten. Van Hool zelf hield vol dat in Macedonië enkel standaardbussen zouden gebouwd worden. De eerste exemplaren reden ondertussen overigens al de fabriek uit.

De Exqui City is een indrukwekkende bus van 18 tot 24 meter lang. Vooral de futuristische design en de lage instap zijn heel erg opmerkelijk. De bus is dan ook zowat een goedkoop alternatief voor de stadstram. Woordvoerder Dirk Snauwaert stelt “dat veel steden effectief een tram willen maar daar in feite de financiële middelen niet voor hebben. De trambus is dan een optie die minder duur is.”

De 14 hybride stellen voor Martinique zullen normaal in de tweede helft van volgend jaar geleverd worden. Ze kunnen zowel op diesel rijden als op elektriciteit. Ze zullen op het Caribische eiland op een eigen bedding ingezet worden op de lijn tussen de hoofdstad Ford-de-France en Le Lamentin.

De waarde van het contract wordt doorgaans niet vrijgegeven. Eerder betaalde de Franse stad Metz evenwel 25 miljoen euro voor 27 exemplaren.

Reageer op dit bericht

Sector
Onderneming
Personen

Gerelateerde berichten

Antwerpen
Antwerpen

Van Mossel breidt verder uit

Van Mossel Automotive Groep neemt Citroën-garage Van Thielen in Herselt over. De activiteiten van deze concessie zullen vanaf 20 september… Lees meer

Sector
Onderneming
Personen
Gemeente

Meest gelezen in deze regio

Veel gelezen in deze regio

Dit overzicht graag personaliseren met onderwerpen op jouw maat?

Maak een account aan en ga op onze gids pagina op zoek naar bedrijven, personen, sectoren en gemeentes die binnen jouw interessegebied vallen. Op deze manier kunnen we in onderstaand overzicht een gepersonaliseerde lijst van artikels tonen.