Nieuws Antwerpen Materiaal van QinetiQ Space in ruimte mee ontploft

Materiaal van QinetiQ Space in ruimte mee ontploft

Materiaal van QinetiQ Space in ruimte mee ontploft

kruiDe ontgoocheling was groot bij QinetiQ Space, het ruimtevaartbedrijf uit Kruibeke. Het onbemande ruimtevrachtschip dat verleden week ontplofte bij de lancering had ook twee experimenten aan boord van de Wase onderneming. Het ging om opdrachten die uitgevoerd werden voor rekening van ESA, het Europees ruimtevaartagentschap.

Een astronaute aan boord van het ruimtelab ISS zou twee projecten van QinetiQ Space uitvoeren. Het ene experiment ging om een doosje met vloeistoffen die in de ruimte onderzocht zouden worden. Het andere was een proef met een stoel waarop de astronauten in de ruimte bewegingen moesten uitvoeen.

Door de ontploffing ging meteen vijf jaar onderzoekswerk in Kruibeke verloren. De technici bij QinetiQ Space waren aangeslagen maar zijn er wel toe bereid om nieuwe versies van hun experimenten te bouwen “indien ESA erom zou vragen.” Volgens Bart Desoete en Wim Derkinderen van het bedrijf moet het mogelijk zijn om de twee experimenten binnen het jaar opnieuw uit te bouwen, “de plannen zijn er nu eenmaal.”

Het ruimtevaartbedrijf QinetiQ Space ontwerpt en bouwt kleine satellieten, satellietonderdelen en wetenschappelijke instrumenten voor de ruimtevaart. QinetiQ Space ging als Verhaert in 1969 in Kruibeke van start. Aanvankelijk ontwikkelde het bedrijf industriële producten en vanaf 1983 werkte men aan ruimtevaartprojecten. De Belgische onderneming werd de belangrijkste leverancier van kleine satellieten voor de ESA, de Europese ruimtevaartorganisatie.

QinetiQ Space heeft zo’n 70 mensen in dienst, behaalde een omzet van 20 miljoen euro (boekjaar 2012-2013). Het werd in 2005 onderdeel van de Brits-Amerikaanse QinetiQ Group.

Reageer op dit bericht

Sector
Onderneming
Personen

Gerelateerde berichten

Sector
Onderneming
Personen
Gemeente

Meest gelezen in deze regio

Veel gelezen in deze regio

Dit overzicht graag personaliseren met onderwerpen op jouw maat?

Maak een account aan en ga op onze gids pagina op zoek naar bedrijven, personen, sectoren en gemeentes die binnen jouw interessegebied vallen. Op deze manier kunnen we in onderstaand overzicht een gepersonaliseerde lijst van artikels tonen.