De eerste aflevering van de televisiereeks De Haven op VTM2, waarin mensen die in de haven werken laten zien wat hun job is, heeft met uitgesteld kijken 545.000 kijkers gehaald. Inmiddels is donderdag ook de tweede aflevering van de reeks uitgezonden. De serie heeft dus een goede start genomen, en de haven kan die reclame goed gebruiken.
Op de website havenjobs.com staan voor Antwerpen 5.821 vacatures open. Dat is wel heel ruim bekeken. Ook een vacature van een bouwbedrijf dat een arbeider zoekt om mee te werken aan een constructie die uiteindelijk in de haven zal terechtkomen, kan daarin worden meegeteld. Het havenbedrijf houdt nog niet bij hoeveel vacatures zich effectief in de Antwerpse haven zelf bevinden. Maar het zijn er zeker meer dan duizend.
“Ik ben in de haven terechtgekomen omdat mijn stiefbroer hier werkte. Vroeger dacht ik dat in de haven vooral macho’s werkten. Nu weet ik beter. Hier werken veel ruwe bolsters, maar met een klein hartje”
David Lenjou
“We hebben niet alleen nood aan havenarbeiders, maar ook aan informatici, boekhouders, technisch geschoold personeel, ingenieurs, procesoperatoren, administratief en commercieel talent en ga zo maar voort”, zegt Gert Ickx, woordvoerder van het Havenbedrijf. “De televisiereeks op VTM2 is in de eerste plaats bedoeld om de bekendheid en het draagvlak voor de haven te vergroten. Vandaag geldt het principe ‘onbekend is onbemind’ nog te veel, zowel voor het Havenbedrijf zelf als voor de meer dan 1.400 bedrijven in de haven.”
Van McDonald’s naar haven
Opvallend, zelfs veel werknemers in de haven kenden de haven niet voor ze er begonnen te werken. “Ik ben tien jaar tram- en buschauffeur geweest. De haven was een totaal onbekende wereld voor mij”, zegt David Lenjou (41), die als rigger werkt voor het bedrijf Engine Deck Repair (EDR), en die ook in de televisiereeks op VTM2 te zien is. Een rigger zorgt er onder meer voor dat schepen veilig in en uit de droogdokken geraken wanneer ze hersteld worden, en ze verplaatsen of herstellen zware lasten, zoals het roer van een schip. “Ik ben in de haven terechtgekomen omdat mijn stiefbroer hier werkte”, zegt David. “Vroeger dacht ik dat in de haven vooral macho’s werkten. Nu weet ik beter. Hier werken veel ruwe bolsters, maar met een klein hartje.”
Zijn collega Axl Van Iersel (23) werkte eerst bij McDonald’s, waar hij nu na zijn uren nog altijd als flexi-jobber aan de slag is. “Mijn vader werkt als elektricien bij EDR en raadde me aan om het hier eens te proberen”, zegt Axel. “Ook voor mij was de haven totaal onbekend. Je moet er meestal al een link mee hebben voor je hier terechtkomt. Het is nochtans een indrukwekkende werkomgeving. Alles is hier groter dan mezelf: de schepen, de kranen, de gestapelde containers.”
“Het is te vroeg voor een grondige evaluatie, maar we zien wel dat het aantal bezoeken op de website havenjobs.com donderdagavond, dus tijdens of na de uitzending op VTM2, een piek bereikt”
Het Havenbedrijf
Honderden onbekende bedrijven
Waarom is het voor een bekende naam als de Antwerpse haven zo moeilijk om mensen aan te trekken die er geen familie hebben? “Omdat de meeste bedrijven die daar zitten onbekend zijn”, zegt Harry Demey, CEO van het reclamebureau LDV United, dat onder meer gespecialiseerd is in het promoten van merken. “De mensen kennen BASF, Ineos, Katoen Natie en misschien nog twee andere bedrijven, maar niet de vele honderden kleinere namen. Bovendien beconcurreren die havenbedrijven elkaar nog eens in de zoektocht naar werknemers.”
Volgens het Havenbedrijf is de functie van expediteur een van de moeilijkst in te vullen vacatures. Een expediteur regelt het transport van goederen. Bijvoorbeeld: hoe geraakt een container het best van een bepaalde plaats in China naar een adres in Duitsland? “Er staan bij VDAB 379 vacatures open voor expediteur, terwijl er 322 werkzoekenden zijn die voor dat beroep in aanmerking komen”, zegt Greet Van Melkebeke van het uitzendkantoor Randstad. “Een vacature voor een ervaren expediteur staat minstens drie of vier maanden open. Het beroep is onbekend. Een expediteur moet veel talenten hebben: klantgericht zijn, oplossingen kunnen bedenken, stressbestendig zijn en goed Engels kennen. Maar het is ook een heel gevarieerde job met veel verantwoordelijkheid. Wie eraan begint, blijft de job vaak lang doen.”
Politie achterna?
Gaat de haven er met deze reeks in slagen om meer expediteurs, riggers en boekhouders te vinden? De eerste signalen neigen naar een ‘ja’. “Het is te vroeg voor een grondige evaluatie, maar we zien wel dat het aantal bezoeken op de website havenjobs.com donderdagavond, dus tijdens of na de uitzending op VTM2, een piek bereikt”, zegt het Havenbedrijf. De haven gaat dan dezelfde weg op als de politie. Enkele jaren geleden werd op de VRT de reeks Politie 24/7 uitgezonden, over de lokale politie van Antwerpen. “We hebben in de periode een piek gehad in het aantal sollicitaties”, zegt Kim Bastiaens, woordvoerster van de Politiezone Antwerpen.
Andy Macharis (40), die net als David en Axl als rigger bij EDR werkt, hoort het graag. “Wij zijn met vijf riggers, maar we zijn al jaren vragende partij om met acht te zijn”, zegt Andy. “Dan wordt het bijvoorbeeld makkelijker om eens een dag vakantie te nemen en om in verschillende dokken tegelijk te werken.”