Meer dan 13 miljoen omzet voor Gravo

gravo

Het bouwbedrijf Gravo uit Brasschaat is verleden jaar vlot de kaap van de 13 miljoen euro gepasseerd. De onderneming is destijds gegroeid uit de aanleg en het onderhoud van ondergrondse leidingen. Ook vandaag draait Gravo nog voor 70% op zijn langetermijncontracten met Fluxys en Eandis. Gravo stelt zo'n 100 mensen tewerk.

"Wij kijken dankzij onze contracten met Eandis en Fluxys nog makkelijk drie tot vier jaar vooruit", geeft zaakvoerder Herbert Smets aan. "Op het vlak van de aanleg en het onderhoud van ondergrondse leidingen is in dit land nog altijd enorm veel werk. Wij gaan daar op door en kunnen ons verder positioneren in die richtng." De samenwerking met de beide nutsbedrijven is al die jaren versterkt. Gravo werkte voor Fluxys in het verleden al toonaangevende innovaties uit zoals bv. de kathodische bescherming van gasleidingen om corrosievorming tegen te gaan.

Gravo is in 1963 opgezet door Felix Heirman die zijn persoolijke contacten met de toenmalige Antwerpse Gasmaatschappij uitbouwde tot een gerenommeerde onderneming met specialisatie in het plaatsen van ondergrondse leidingen. Gravo werd vervolgens overgenomen door de familie Smets. Zoon Herbert Smets en schoondochter Inge Groven namen na verloop van tijd de dagdagelijks leiding over het bedrijf over.

Gravo is inmiddels verhuisd van Schoten naar Brasschaat maar in al die jaren zijn toch ook enkele diversificatiebewegingen uitgewerkt. Zo runt Gravo nu ook een eigen bouwbedrijf dat zich focust op residentiële nieuwbouw, verbouwingen en renovaties. Gravo is in dit opzicht oa. aan het werk in Boechout. De bouwwerken worden voor een stuk mee ondersteund door de eigen projectontwikkelaar Citta die Gravo enkele tijd geleden samen opzette met vennoot Guido De Schepper. Citta zette in dit opzicht al appartementen neer in Schoten, werkt op een project in Berendrecht en is eveneens aan de slag in Kapellen.

Een opmerkelijke innovatie is tevens de uitbouw van een eigen KMO-zone op het bedrijventerrein van Gravo in Brasschaat. "Wij beschikken er over 21.000 vierkante meter aan grond. Wij hebben 10.000 vierkante emter gereserveerd voor een eigen KMO-zone waar we ambachtelijke ondernemingen ruimte aanbieden. Het project liep al die maanden uitstekend. Wij zijn onderhand al aan uitbreiding toe", zegt Herbert Smets.

Toch blijven de contacten met de nutsbedrijven Eandis en Fluxys van levensbelang. De geplande vervanging van zowat 3 miljoen elektriciteits- en gasmeters bij de Vlaamse gezinnen is voor een gespecialiseerde aanbieder als Gravo een sterke opportuniteit. Eandis kende Gravo de officiële erkenning toe voor de regio's Antwerpen-Mechelen.