Het aantal faillissementen is tijdens de eerste drie maanden van het jaar met liefst 17% gedaald tot “nog” maar 2528 dossiers. Het arrondissement Antwerpen kon die nationale tendens echter niet volgen. Daar is het aantal faillissementen zelfs met 2,4% … gestegen tot 379. Ook het arrondissement Sint Niklaas heeft het moeilijk. Daar steeg het aantal faillissementen met liefst 48% tot 58.
De tendens is onmiskenbaar: de economische heropleving zet zich nationaal door. Met name vooral in Brussel en in Wallonië gaat het hoe dan ook beter. Uit de cijferanalyses van het handelsinformatiekantoor Graydon uit Berchem blijkt dat de maand maart zelfs uitzonderlijk goed was. In de afgesloten maand maart hebben de handelsrechtbanken nog “slechts” 853 dossiers afgehamerd. Dit is ineens 384 of 31% minder dan in maart van 2015. Vooral Brussel presteert op dat vlak uitstekend. In de hoofdstad is het aantal faillissementen met 47% gedaald.
De arrondissementen Antwerpen en Sint Niklaas blijven effectief sterk achterop. Zij konden tijdens de eerste drie maanden van het jaar de algemene tendens niet volgen. Alleen is er duidelijk hoop. In de maand maart presteerden ze hoe dan ook beter. In maart verwerkte Antwerpen nog maar 133 faillissementen, 24% minder dan in maart van 2015. Sint Niklaas eindigde op 14, -28%. Die verbeterde cijfers voor maart konden evenwel de totaalsom voor het hele trimester niet positief ombuigen.
Het grootste faillissement was tijdens het eerste trimester dat van de kledingwinkel APC in Antwerpen. De handelsrechtbank liet de zaak op de laatste dag van de maand maart nog sluiten. 31 mensen verloren daarbij hun job. De faling van EuroSweets in Berchem betekende voor 19 mensen het einde.
In Oost-Vlaanderen was het faillissement van het Godshuis in Sint Laureins een drama voor 28 mensen.