Meer windmolens op komst in Antwerpse haven

De windmolens in de Antwerpse haven schieten als paddenstoelen uit de grond. Op de rechter-Scheldeoever werkt VLEEMO momenteel 3 windturbines af achter Kinepolis, een vierde windturbine zal daar in februari uit de grond rijzen. Ook steeds meer bedrijven zetten hun schouders onder dit duurzaam verhaal. Zo is in Zwijndrecht Wind aan de Stroom gestart met het heien van de 25 meter lange heipalen voor de fundering van 2 Enercon windturbines op de site van DEME.

De Enercon turbines achter Kinepolis worden gebouwd bij Euroports, Zuidnatie en Werf & Vlas Natie. "Ze zullen met hun gezamenlijk vermogen van bijna 13 megawatt meer dan 7.000 gezinnen van groene energie voorzien", zegt David Daggelinckx, ceo VLEEMO. In het voorjaar start VLEEMO ook met de verwijdering van een windturbine bij de Van Cauwelaertsluis waarna er op dezelfde plaats een nieuwe meer perfomantere machine zal worden gebouwd.

De 2 windturbines die Wind aan de Stroom bij DEME plaatst, hebben een vermogen van 3,5 megawatt en een tiphoogte van 150 meter.  Eén van de turbines zal worden aangesloten op het elektriciteitsnet van DEME om zo het bedrijf en haar haventje van groene energie te voorzien.  De andere turbine levert voldoende energie om meer dan 2.000 gezinnen te bevoorraden.

Bij Antwerp Euro Terminal (AET) aan de Blikken in Verrebroek zijn ondertussen de werkzaamheden gestart voor de bouw van 2 windturbines, een derde turbine volgt volgend jaar. Ook bij Euroports en bij Transport Roossens, aan de ingang van de Kallosluis, worden in de nabije toekomst windturbines gebouwd.

Naast deze concrete plannen worden er nog verschillende locaties bestudeerd in Zwijndrecht (onder meer bij Mexiconatie) en Beveren (bij ADPO en Aertssen).  Logigrid onderzoekt op het Logistiek Park Waasland de mogelijkheden voor de oprichting van een lokale Energiegemeenschap naar Europees model.  De windturbine die hiervoor zal ingeschakeld worden komt op de terreinen bij Aertssen.