Nieuws Antwerpen Meeste faillissementsdossiers in Antwerpse bouwsector

Meeste faillissementsdossiers in Antwerpse bouwsector

Meeste faillissementsdossiers in Antwerpse bouwsector

stopstopHet aantal faillissementen is over nagenoeg het hele land aan het dalen. Dat is niet direct het geval in het arrondissement Antwerpen waar verleden jaar opnieuw 1.526 falingen uitgesproken werden of slechts 0,13% minder dan het jaar ervoor. Met Retrain (MEXX) kreeg Antwerpen op de valreep ook nog eens het grootste faillissementsdossier van het land te verwerken met 186 verloren jobs.

Met 11.294 faillissementen of 8,2% minder dan in 2013 lijkt het erop dat BelgiĆ« het ergste nu toch wel achter de rug heeft. Vooral in het Brusselse lijkt een heuse kentering ingezet. Daar is het aantal falingen verleden jaar zelfs met 16,3% gedaald. Toch moeten we heel voorzichtig blijven, zegt Eric Van den Broele, senior manager research and development bij het handelsinformatiekantoor Graydon Belgium in Antwerpen. “We kunnen er hooguit van uitgaan dat de storm getemperd is. Het onweer is echter nog niet geluwd.” Of hoe 2014 dus duidelijk alleen maar een overgangsjaar was. Met globaal 11.294 faillissementsdossiers was het afgelopen jaar zelfs het tweede slechtste jaar van de ingezette eeuw.

Vooral in Antwerpen zijn de cijfers allesbehalve geruststellend. In de provincie Antwerpen is de tendens tot verbetering met 4,6% minder faillissementen (2.174) immers voor het grootste stuk op de rekening van de arrondissementen Turnhout en Mechelen te schrijven. In het arrondissement Antwerpen werden in totaal 1.526 faillissementsdossiers afgewerkt, slechts twee minder dan in 2013. De tegenstelling met bv. het arrondissement Sint Niklaas in de provincie Oost-Vlaanderen is in dit opzicht scherp: daar hamerden de handelsrechters “slechts” 194 dossiers af, liefst 31% minder dan in 2013.

De Antwerpse cijfers geven duidelijk aan dat de crisis zeker nog niet voorbij is. Onder de 2.174 faillissementen waren immers 323 bouwbedrijven, zelfs 12 meer dan in 2013. Het aantal falingen in de bouwsector overtrof overigens voor het eerst die in de horeca met 389 dossiers (+11).

De provincie Antwerpen zag in al die ellende liefst 4.604 jobs verloren gaan. Bij Retrain/MEXX staan effectief 186 jobs op de schop. In het zesde grootste dossier van het land, dat van You Call Store Concepts gingen 150 jobs verloren.

Reageer op dit bericht

Sector
Onderneming

Gerelateerde berichten

Sector
Onderneming
Gemeente

Meest gelezen in deze regio

Veel gelezen in deze regio

Dit overzicht graag personaliseren met onderwerpen op jouw maat?

Maak een account aan en ga op onze gids pagina op zoek naar bedrijven, personen, sectoren en gemeentes die binnen jouw interessegebied vallen. Op deze manier kunnen we in onderstaand overzicht een gepersonaliseerde lijst van artikels tonen.