Failliet small

Merit Capital en Nationale Bank met getrokken messen tegenover elkaar

ANTWERPEN - Het zit er bovenarms op tussen vermogensbeheerder Merit Capital en de Nationale Bank. De verwijten vliegen heen en weer in de Antwerpse ondernemingsrechtbank, waar de twee voorlopige bewindvoerders verslag kwamen uitbrengen over de patstelling.

De toekomst van Merit Capital is erg onzeker sinds de Nationale Bank in maart de vergunning van de vermogensbeheerder introk, omdat men van mening was dat Merit niet voldeed aan de financiële voorwaarden om te mogen functioneren als bank. In april werden, op vraag van Merit zelf, twee voorlopige bewindvoerders aangesteld door de Antwerpse ondernemingsrechtbank.

Advocaten van de Nationale Bank beweren nu dat het aanstellen van die bewindvoerders hun eigen werking blokkeert, en dat Merit de gevolgen van de intrekking van zijn vergunning ongedaan probeert te maken. "En dat terwijl men beter de eigen cliënten correct en tijdig zou informeren."

De Nationale Bank vroeg om een einde te stellen aan het mandaat van de voorlopige bewindvoerders en te beginnen met de afwikkeling van de entiteit Merit Capital.

Rechtsbescherming op de helling

Maar Merit Capital geeft zich niet zomaar gewonnen en is nog steeds op zoek naar een overnemer. Volgens de advocaten van Merit wil de Nationale Bank dat de rechterlijke macht zijn handen terugtrekt in dit dossier "omdat ze denken dat enkel zijzelf bevoegd zijn in deze materie".

"De Nationale Bank volgt een eigen politieke lijn", zeiden de advocaten van Merit. "Men wil dat Merit verdwijnt, los van alle economische belangen. De onderneming moet haar waarde kunnen afwikkelen, maar de Nationale Bank vraagt om de vernietiging van die waarde." De rechtsbescherming staat zo op de helling, zo menen de advocaten.

“De Nationale Bank heeft valse verklaringen afgelegd. Ze willen ons weg en maken zich schuldig aan machtsmisbruik.”

Aandeelhouder Leo De Backer

Merit Capital noemde de positie van de Nationale Bank een “onverzettelijke bureaucratische situatie die elke oplossing of samenwerking onmogelijk maakt”. Merit vreest natuurlijk dat als de klanten wegtrekken, het bedrijf niet integraal verkocht kan worden en het vraagt daarom dat de bewindvoerders aanblijven.

“Ze hebben zich van vijand vergist”

De bewindvoerders, van het Antwerpse advocatenbureau Vanhoucke, gaven aan dat aan alle voorwaarden voor een faillissement ondertussen vervuld zijn. “Ook een overname door een grote speler kan snel gebeuren. Maar als de Nationale Bank haar zin doordrijft en wij enkel klanten individueel naar de uitgang mogen begeleiden, zal het geld snel op zijn. Wij willen de opdracht verder uitvoeren, al wordt dat moeilijk als wij slechts een aanhangsel mogen zijn van de Nationale Bank.”

Een van de hoofdaandeelhouders, Leo De Backer, stelde dat de Nationale Bank Merit Capital uit de markt wil duwen. Volgens De Backer leidt de Nationale Bank Merit “naar de slachtbank, maar hebben ze zich van vijand vergist. De Nationale Bank heeft valse verklaringen afgelegd. Ze willen ons weg en maken zich schuldig aan machtsmisbruik. Er komt nu een bod aan van een grote bank waarop zelfs de Nationale Bank niet nee zal kunnen zeggen.” In het verleden keurde de Nationale Bank al enkele overnemers af.

“We laten dit niet los”, besloot De Backer. “We gaan een strafklacht indienen. En we gaan winnen.” Op 20 mei spreekt de rechter zich verder uit over het conflict.