Met ‘Save the piano’ wordt ambitieus pianoplan afgetrapt

save-the-piano

87 piano’s vervangen of renoveren en daarvoor 600.000 euro inzamelen over vier jaar. Die ambitie is dinsdagmiddag met een opvallende en ludieke actie bekendgemaakt door het Koninklijk Conservatorium Antwerpen en Stichting Conservatorium Antwerpen.
Een meterslang pianoklavier gevormd door pianisten, dansers, bijzondere gasten en studenten, een enorm spandoek met de woorden ‘Save the piano’ voor al het verkeer aan de Antwerpse singel, een uitzonderlijke compositie ‘Ariëtta, de dood van de piano’ geschreven door KEW-winnaar Nils Van der Plancken en spectaculair pianospel door acht piano-prijspaarden uit het Conservatorium.

Cathy Berx, Gouverneur provincie Antwerpen en voorzitter van de Stichting: “Als Stichting zijn we echt fier op dit uitzonderlijke project. Het drukt onze grote waardering uit voor het Conservatorium dat toch echt wel een heel bijzondere rol speelt in onze gemeenschap en culturele leven. Met zoveel mogelijk bedrijfsleiders, sympathisanten, cultuurliefhebbers willen we de krachten bundelen om ons conservatorium te voorzien van goede instrumenten en middelen zodat het die unieke rol kan blijven waarmaken.”

“De piano is een hoeksteen van al onze opleidingen in muziek, drama en dans”, zegt Freddy Marien, hoofd van het Antwerps Conservatorium. “Dit pianoplan betekent dan ook niet zomaar een facelift maar een ambitieus plan om het park van 41 vleugelpiano’s en 46 buffetpiano’s grondig te vernieuwen. Dat wij daarvoor op de steun van de Vrienden en Stichting Conservatorium Antwerpen kunnen rekenen is een ongelooflijke troef.”

Sinds haar oprichting in 1999 motiveert de Stichting Conservatorium Antwerpen ondernemers en bedrijven om, vanuit hun economisch-maatschappelijke opdracht, het Conservatorium financieel te steunen. Enkele jaren geleden werd ook het donateurschap ingevoerd waardoor privé-personen ook een bijdrage kunnen leveren. Al jaren genieten het Conservatorium en de Stichting van een warme band met het sociaaleconomisch en cultureel weefsel. Getuige daarvan is de jaarlijkse uitreiking van de titel Maestro Honoris Causa aan een prominent cultuurmaker tijdens een sfeervol galaconcert in deSingel. Dit jaar op 15 november komt die erkenning toe aan de Vlaming Jan Raesalgemeen directeur van het Koninklijk Concertgebouworkest te Amsterdam.