Nieuws Antwerpen Metaalverwerker De Meyer mag 'ijsberg' plaatsen bij Eternit

Metaalverwerker De Meyer mag 'ijsberg' plaatsen bij Eternit

Metaalverwerker De Meyer mag 'ijsberg' plaatsen bij Eternit

Leienproducent Eternit maakt in haar productieproces gebruik van een ontwateringspers. Na 40 jaar, tekenen van metaalmoeheid én regelmatige ernstige defecten was herstellen geen optie meer.

Metaalverwerkend bedrijf De Meyer uit Temse kreeg in september 2011 de engineeringopdracht voor de nieuwe ontwateringspers toevertrouwd, gevolgd door de definitieve opdracht in maart 2012. De Meyer won de opdracht ondermeer omdat er al vertrouwensrelatie bestond. Maar ook persoonlijk engagement én geografische nabijheid speelden een rol. “Doorslaggevend was echter de factor tijd; een lange productiestop was voor Eternit gewoonweg niet haalbaar. In dat opzicht was de realisatie mét complete proefopstelling in het atelier van De Meyer een essentieel voordeel”, aldus Jef Buckinx, project engineer bij Eternit.

De nieuwe ontwateringspers weegt zo’n 360 ton bij een totale hoogte van circa 8 meter. Meer dan de helft van die hoogte bevindt zich ondergronds. Een kolos met de allures van een ijsberg dus. Die opbouw heeft trouwens alles te maken met de werking van de pers. Meerdere stapels leien op een wagen worden in de machine gereden. De aandrijving van de pers gebeurt door vier snelle en zes duwcylinders uit hoogsterktestaal. Het zijn deze laatste die van onderuit geleidelijk aan en in functie van de densiteit van de platen, druk uitoefenen (min. 240 bar) en de leien ongeveer 20% samenpersen om alle water te verwijderen.

“Hoe kolossaal de machine ook is, de installatie was millimeterwerk,” benadrukt Buckinx. “Een dergelijke pers monteren in het hart van de fabriek én binnen de krappe tijdsspanne tijdens het voorbije zomerreces, vereiste oog voor detail. Verre van een makkelijke werf, zeker gezien beperkingen als de aanwezige funderingen, de vaststaande configuratie van de put en de hoogte van hal en rolbrug.”

De Meyer tekende voor engineering, 3D-studie en sterkteberekeningen. Het totaalproject omvatte de onderdelenconstructie en, naast de hydraulica en elektrische sturing, de voormontage, het proefdraaien, transport, kraanwerk en het opnieuw monteren ter plaatse.

Bij Groep De Meyer werken zo’n 80 mensen. De groep bestaat uit een divisie “De Meyer Constructie NV”, gespecialiseerd in machinebouw, engineering en automatiseringsprojecten. “De Meyer Service” voert on-site opdrachten uit, als preventief onderhoud, herstellingen, geplande revisies, machining en welding on-site, laseruitlijningen, industriële verhuis, droogijsreinigen, staalbandtechniek …

Reageer op dit bericht

Sector
Onderneming

Gerelateerde berichten

Sector
Onderneming
Gemeente

Veel gelezen in deze regio

Dit overzicht graag personaliseren met onderwerpen op jouw maat?

Maak een account aan en ga op onze gids pagina op zoek naar bedrijven, personen, sectoren en gemeentes die binnen jouw interessegebied vallen. Op deze manier kunnen we in onderstaand overzicht een gepersonaliseerde lijst van artikels tonen.