Nieuws Antwerpen microStart nam vliegende start in Antwerpen

microStart nam vliegende start in Antwerpen

microStart nam vliegende start in Antwerpen

francineVolgende week organiseert microStart de Week van het Microkrediet. Het gaat erom ondernemers met meer ideeën dan geld in contact te brengen met het systeem van microkrediet als springplank naar een eigen zaak.

microStart
werd in 2010 opgericht door de Association pour le Droit à l’Initiative Économique (Adie), een pionier in Europa inzake microkrediet en door BNP Paribas Fortis. De groep geniet de steun van het Europees Investeringsfonds van de Europese Commissie en wordt aangestuurd door de vroegere Belgische minister van Financiën, Philippe Maystadt.

In tijden van economische crisis hebben we meer dan ooit nood aan succesverhalen van ondernemers, heet het. Daarom kiest microStart ervoor om die mannen en vrouwen in de kijker te zetten die hun lot in eigen handen hebben genomen dankzij een microkrediet. Een van de Antwerpse micro-ondernemers is Suzanne Namsene uit Bujumbura. Samen met haar vriend lanceerde ze onlangs Antwerp Clue, het eerste real-life espace game in Antwerpen.

“In het buitenland zijn real-life espace games al een echte hype. Zo groeide het idee om het concept ook hier te introduceren. Als werkzoekende kwam ik echter niet in aanmerking voor een banklening. Op aanraden van microStart richtte ik me tot een participatiefonds en informeerde ik me voor een overheidslening. Geen van beide leverde tot nu toe een oplossing, maar gelukkig kon ik geld leven bij mijn familie voor de opstart. Dankzij een microkrediet bij microStart heb ik alles kunnen rondkrijgen en kan ik nu zelfs verder uitbreiden. Zo zullen we het grootste real-life escape game in België worden”, zegt Suzanne.

“microStart Antwerpen doet aan armoedebestrijding en is een hefboom voor ondernemers in moeilijkheden, maar ondersteunt ook first believer projecten, zoals Antwerp Clue. We zijn bijzonder trots om dergelijke projecten te kunnen steunen. Jongeren met innovatieve ideeën botsen vaak op een ‘nee’ bij de banken omdat ze niet kapitaalkrachtig genoeg zijn, ongeacht hun thuissituatie of studieverleden”, zegt Francine Carron, manager van microStart Antwerpen.

“In ons agentschap in de Dambruggestraat hebben we in minder dan een jaar al 119 microkredieten toegekend. En we geloven meer dan ooit in onze aanpak. Want zoals onlangs uit een impactstudie van de Vlerick Business School bleek, staat 60% van onze micro-ondernemers na 1,5 tot 3,5 jaar nog steeds aan het hoofd van zijn zaak. 21% heeft inmiddels een nieuwe onderneming opgericht of is nu elders werknemer. Het percentage nieuwe banen bedraagt dus meer dan 80 procent”, vervolgt ze.

Gesterkt door het succes van vorig jaar roept de instelling voor microkredieten ertoe op om het recht op ondernemen voor iedereen mogelijk te maken. In de zaken van de Antwerpse micro-ondernemers maar ook in de agentschappen van partner BNP Paribas Fortis en werkwinkels van de VDAB zullen er ideeënbussen staan, waar iedereen zijn of haar idee kan deponeren.

Enkele initiatieven van microStart Antwerpen tijdens de Week van het Microkrediet:

•Verspreiding van ideeënbussen in de winkels van klanten en enkele partners. Tijdens de Week van het Microkrediet kan iedereen zijn ideeën kwijt in een van de vele ideeënbussen die verspreid zullen worden in de zaken van de micro-ondernemers.

•Forumtheater door het toneelgezelschap Ebullition, op maandag in Theater Het Appeltje
Deze interactieve voorstelling komen maatschappelijke thema’s als bancaire uitsluiting en het recht op ondernemen aan bod. Het project wordt ondersteund via het crowdfundingplatform KissKissBankBank: http://www.kisskissbankbank.com/microstart-ebullition

•Opendeurdag microStart Antwerpen, op woensdag. microStart Antwerpen heet iedereen van harte welkom in haar kantoor in de Dambruggestraat (Dambruggestraat 26, 2060 Antwerpen).

•Pop-up antenne op de Grote Markt van Antwerpen, op donderdag. Geïnteresseerden kunnen donderdag op de Grote Markt van Antwerpen terecht met al hun vragen, ideeën en opmerkingen over microfinanciering. Om ook op een mobiele manier ideeën te verzamelen zal er een info-bakfiets door de straten van Antwerpen rijden.

Reageer op dit bericht

Sector
Onderneming

Gerelateerde berichten

Sector
Onderneming
Gemeente

Meest gelezen in deze regio

Veel gelezen in deze regio

Dit overzicht graag personaliseren met onderwerpen op jouw maat?

Maak een account aan en ga op onze gids pagina op zoek naar bedrijven, personen, sectoren en gemeentes die binnen jouw interessegebied vallen. Op deze manier kunnen we in onderstaand overzicht een gepersonaliseerde lijst van artikels tonen.