Nieuws Antwerpen MicroStart werkte al 1000 dossiers uit

MicroStart werkte al 1000 dossiers uit

MicroStart werkte al 1000 dossiers uit

microMicroStart heeft 3,5 jaar na zijn oprichting reeds zijn duizendste zogenaamde microkrediet verleend. Kredietnemer Mehmet Eler opende onlangs een pizzeria in Maldegem. Eler is een typisch voorbeeld van een MicroStart-klant, die bij de gewone banken  vergeefs financiering zoekt voor een eigen zaak en ook op de arbeidsmarkt weinig kansen heeft.

MicroStart oriënteert zich in dit opzicht vooral naar mensen die kleine handelszaken willen starten of een ander klein bedrijf met relatief kleine startkosten. Naast de financiering, stuiten die ondernemers in spe in België nog op een aantal andere hindernissen. Zo is een attest bedrijfsbeheer in ons land verplicht, maar het grootste obstakel is het onmiddellijke verlies van de uitkering en sociale inkomsten net als er veel kosten zijn én ze hoge sociale bijdragen moeten gaan betalen.

Met de toekenning van het duizendste microkrediet, meent microStart nog maar amper 10% van de markt te hebben aangeboord. Momenteel kent de organisatie zeshonderd kredieten per jaar toe. Bedoeling is dat aantal binnen vijf jaar tot 1.200 te verdubbelen.

MicroStart is van plan  nog dit jaar een kantoor te openen in Antwerpen.  Het systeem is gebouwd op een initiatief van de Franse Association pour le Droit à l’Initiative Economique, een Europese pionier op het vlak van microkredieten en BNP Paribas Fortis. Het project kreeg de steun van de Europese Investeringsbank. Ex-minister van Financiën Philippe Maystadt is mee geêngageerd.

MicroStart werd drie jaar geleden opgestart in Brussel en heeft vanuit zijn kantoren in Molenbeek en Sint Gillis ondertussen al tientallen dossiers geopend. De starters kregen in dit opzicht een gemiddeld krediet van iets minder dan 5000 euro toegekend. In de eerste drie jaar zijn op die manier in België zo’n 400 nieuwe banen gecreëerd. Verleden jaar werden ook kantoren geopend in Gent en Luik.

Dit jaar zouden Antwerpen en Charleroi aan de beurt komen. Volgens Patrick Sapy, de algemeen directeur van MicroStart “sluiten deze nieuwe openingen aan bij een problematiek die in het hele land bestaat en niet enkel in de hoofdstad. “

Reageer op dit bericht

Sector
Onderneming

Gerelateerde berichten

Sector
Onderneming

Meest gelezen in deze regio

Veel gelezen in deze regio

Dit overzicht graag personaliseren met onderwerpen op jouw maat?

Maak een account aan en ga op onze gids pagina op zoek naar bedrijven, personen, sectoren en gemeentes die binnen jouw interessegebied vallen. Op deze manier kunnen we in onderstaand overzicht een gepersonaliseerde lijst van artikels tonen.