Nieuws Antwerpen Microtherm lanceert hoogperformant isolatiemateriaal

Microtherm lanceert hoogperformant isolatiemateriaal

Microtherm lanceert hoogperformant isolatiemateriaal

slimvacMicrotherm heeft het hoogperformante isolatiemateriaal SLIMVAC op de markt gebracht. De isolatiewaarde van het nieuwe product is vier keer zoveel beter als die van traditionele materialen. Het bedrijf uit Sint Niklaas bevestigt daarmee zijn positie als marktleider in microporeuze technologie.

Microtherm is als onderneming actief op het vlak van hoogtechnologische isolatie-oplossingen. De onderneming werd destijds opgestart in 1960, fuseerde vervolgens met Promat en maakt op die manier ook deel uit van de multi Etex. Microtherm is binnen de groep het innovatiecentrum voor nieuwe ontwikkelingen en producties. Etex besliste onlangs nog om 12 miljoen euro extra in zijn dochteronderneming te investeren.

“Wij kiezen effectief doelgericht voor België,” zei gedelegeerd bestuurder Fons Peeters van Etex eerder al. “Ondanks de hoge loonkosten. Wij geloven als groep immers sterk in de toekomstperspectieven van hoogperformante isolatie. We hebben eerder dit jaar al 4,5 miljoen euro geïnvesteerd in Microtherm. Over de komende vier jaar komen daar nog eens 12 miljoen euro bovenop.”

“Met de relatief kleine productielijn van Microtherm in Sint-Niklaas kunnen we nieuwe toepassingen of innovaties perfect op een kleine schaal uittesten”, zegt general manager Filip Verstraete. “We kunnen onze nieuw uitgetekende technologie dan later op brede schaal exporteren.”

Bij Microtherm en Promat worden al meer dan 40 jaar op maat gemaakte en vooraf geteste producten uitgedacht. Het gaat dan ook om producten op maat voor kleine ruimtes. Zo isoleert het zwarte dozen uit vliegtuigen en levert het systemen voor geconcentreerde zonne-energie. Daar kan de temperatuur oplopen tot 1200 graden Celsius en dat vraagt specifieke isolatie. Met SLIMVAC, momenteel het best isolerende materiaal van zeer beperkte dikte, wil het bedrijf ook inzetten op de bouwmarkt. Omdat de isolatiedikte op zichzelf beperkt wordt wordt de beschikbare leef- en werkruimte in een gebouw meteen ook groter.

Door zijn bestaande assortiment uit te breiden, wil Microtherm zijn toonaangevende positie versterken. Een nieuwe aerogeltoepassing sluit perfect aan bij de huidige oplossingen voor hoge en omgevingstemperaturen. Deze lichte, buigbare isolatie is gemakkelijk transporteerbaar en bij gevolg ook geschikt voor export. De komende jaren zal deze aerogel worden getest met een nieuwe machine in Sint-Niklaas.

Microtherm stelt vandaag 190 mensen tewerk. Het bedrijf heeft eigen vestigingen in Japan en in de Verenigde Staten. De activiteiten bestaan uit een combinatie van geautomatiseerde productie en handmatige assemblage. Deze dubbele focus maakt zowel maatwerk als gestandaardiseerde producten mogelijk.

Etex zélf is een Belgische groep gespecialiseerd in de productie en verkoop van bouwmaterialen. De groep is actief in vier segmenten: gevelbekleding en bouwplaten in vezelcement en gips, dakbedekking, passieve brandbeveiliging en hoogperformante isolatie en keramische vloer- en wandtegels. In België heeft Etex naast haar hoofdzetel, drie productievestigingen en twee R&D-centra.

Met meer dan 18.000 medewerkers die werken in 123 productievestigingen verspreid over 45 landen, en een omzet van meer dan 3 miljard euro, is Etex een wereldspeler in duurzame bouwmaterialen en -oplossingen.

Reageer op dit bericht

Gerelateerde berichten

Meest gelezen in deze regio

Veel gelezen in deze regio

Dit overzicht graag personaliseren met onderwerpen op jouw maat?

Maak een account aan en ga op onze gids pagina op zoek naar bedrijven, personen, sectoren en gemeentes die binnen jouw interessegebied vallen. Op deze manier kunnen we in onderstaand overzicht een gepersonaliseerde lijst van artikels tonen.