Nieuws Antwerpen Stories Mieke Frijters wil 150 jaar worden om al haar ideeën te kunnen uitwerken
Antwerpen

Mieke Frijters wil 150 jaar worden om al haar ideeën te kunnen uitwerken

Al 40 jaar leidt Mieke Frijters ATF Wegenbouw en milieutechniek met passie, gevoeligheid en kennis. In 1982 nam ze het bedrijf over van haar vader, nadat hij onverwacht overleed. “Ik heb het bedrijf overgenomen met mijn broer en sinds 2014 sta ik alleen aan het roer.” We laten Mieke aan het woord in onze rubriek ‘Straffe Madammen’.

Nadat ze in 2014 het bedrijf alleen overnam, zijn ondertussen ook haar kinderen in het verhaal gestapt. Dat het nog steeds een familiebedrijf is, doet haar goed: “We hebben onze eigen cultuur en identiteit, dat zorgt voor een veilig harnas. Het belangrijkste aan ondernemen is de juiste mensen om je heen verzamelen. Wanneer je goed voor je mensen zorgt, zorgen zij goed voor jou en de klanten.”

Ondernemen is uitdagingen zoeken

ATF Wegenbouw en milieutechniek is van eenmanszaak uitgegroeid tot een bedrijf met 120 werknemers. “We zijn met ongeveer een twintigtal bedienden en de rest zijn arbeiders. Dat is een groot aantal maar ondertussen heb ik me zo georganiseerd dat mijn werknemers me niet meer nodig hebben voor de dagdagelijkse dingen. Ik ben hun coach en luisterend oor, ik hak knopen door, denk toekomstgericht, maar toch kan je enkel samen vooruitgaan.”

Doordat Mieke al 40 jaar bij ATF werkt, zit het bedrijf volledig in haar vingers. Toch vindt ze het ook belangrijk om te luisteren naar jonge werknemers die goede ideeën hebben. Zo is ATF al een hele tijd bezig met digitalisering, werken ze met de nieuwste machines en technieken en werd bijvoorbeeld 3D al volledig geïntegreerd. “Wanneer je met nieuwe technieken werkt, is het voor mijn mensen fijn om daarmee te mogen werken. Als je geen goede spullen hebt, kan je geen goed werk maken. Het is belangrijk om de juiste gereedschappen en materialen te hebben”, aldus Frijters.

Work-life balance

Mieke is een positivo. Als er een probleem is, draait ze het om naar iets positief en probeert ze er ook iets uit te halen. Ze werkt volgens de overtuiging dat je als ondernemer opportuniteiten moet zien en het vooral samen moet doen. Toch is het volgens haar ook belangrijk om een uitlaatklep te vinden en de juiste balans tussen werk en privé.

“ATF is een familiebedrijf maar ik heb met mijn kinderen afgesproken om thuis niet over het werk te praten. Ik respecteer ook de vrije tijd van mijn werknemers. Van mij zal je niet snel in het weekend een telefoontje krijgen.”

Moeilijke zoektocht

Voor Mieke staat ondernemen gelijk aan uitdagingen zoeken. Als ze alle plannen die in haar hoofd zitten, nog wil uitwerken moet ze 150 jaar worden. “In de toekomst zou ik nog een aantal ploegen willen specialiseren, zoals een beton- en asfaltploeg. Op dit moment is dat moeilijk omdat we geen goede profielen vinden die technisch opgeleid zijn. Iedereen moet naar de universiteit of hogeschool maar we missen de handjes, de mensen op de werkvloer.”

Het is niet de prioriteit van Mieke om de grootste te zijn, wel de beste. En als ze de beste wil zijn, heeft ze de juiste mensen nodig. “Als dat niet lukt, gaan we niet groter groeien want dan kunnen we onze klant niet de juiste kwaliteit bieden. Dat blijft zowel voor het bedrijf als voor mij de leidraad”, besluit Mieke zelfzeker.