Nieuws Antwerpen Miljoeneninvestering voor BASF Antwerpen

Miljoeneninvestering voor BASF Antwerpen

Miljoeneninvestering voor BASF Antwerpen

basufubasufuDe Duitse chemiegroep BASF investeert 500 miljoen euro in baanbrekende technologie voor een nieuw soort luiers. Nagenoeg een derde van dat investeringsbedrag gaat naar de Antwerpse SAP-fabriek waar nu al zogenaamde superabsorbers aangemaakt worden. “De bestaande fabriek zal voor een stuk omgebouwd worden om er de nieuwe technologie in te brengen”, zegt woordvoerder Daan Esch.

De investeringen moeten de nieuwe zogenaamde “droplet polymerization”-techniek implementeren. Superabsorberende polymeren zijn polymeren die extreem grote hoeveelheden vloeistof kunnen absorberen in verhouding tot hun eigen massa. Ze worden onder andere gebruikt als basiscomponent in luiers, incontinentieproducten en vrouwelijke hygiëneartikelen. BASF-onderzoekers hebben de laatste tien jaar intensief onderzoek gedaan om een nieuwe technologie te ontwikkelen en om de bijbehorende productieprocessen te optimaliseren.

BASF
zal în dit opzicht een innovatieve nieuwe generatie superabsorberende polymeren lanceren onder de merknaam SAVIVATM. De lancering zal in verschillende fases verlopen, vanaf eind 2016.

SAVIVATM werkt volgens een innovatief distributiemechanisme voor vloeistoffen, gebaseerd op kleine, ronde deeltjes met micro-poriën. Dat verhoogt de efficiëntie in de kern van de luier. Het product werd uitvoerig getest in laboratoria, luier-prototypes en in thuis-tests met eindgebruikers. Alle testen bevestigden SAVIVA’s uitzonderlijke eigenschappen en sterke prestaties. Een selecte groep klanten gaf al positieve feedback.

“Om deze grensverleggende innovatie snel en efficiënt te lanceren heeft BASF een upgrade-strategie ontwikkeld. BASF zal bestaande productiesites uitbreiden en aanpassen om het product zo snel mogelijk op de market te krijgen,” zegt Michael Heinz, lid van de Raad van Bestuur van BASF. Bestaande faciliteiten zullen in de toekomst zowel SAVIVATM en het huidige product HySorb kunnen produceren.

De eerste golf van aanpassingen aan installaties start in Europa. Aansluitend volgen Azië en Amerika. Dit benadrukt de strategie waarvoor BASF kiest: dicht bij de klant investeren en globaal aanwezig zijn voor een betrouwbare, globale bevoorrading. De fabriek in Antwerpen komt daarbij als eerste aan de beurt. Volgens de planning moeten de eerste producten in het jaar 2016 op de markt kunnen komen.

BASF produceert nu wereldwijd zowat 590.000 ton superabsorberende polymeren. Na de investering in Antwerpen komen allicht ook nog de vestigingen in de Verenigde Staten en het Verre Oosten aan de beurt.

“De excellente absorptiecapaciteit en het zachte aanvoelen van SAVIVATM bieden een innovatief platform voor de ontwikkeling van nieuwe hygiënische toepassingen. Dankzij zijn hoge efficiëntie biedt het product tal van mogelijkheden voor de ontwikkeling van nieuwe generaties luiers, die comfortabeler en droger zullen aanvoelen,” zegt Teressa Szelest, Senior Vice President van de Global Hygiëne Business, BASF SE. De unieke eigenschappen en efficiëntie verminderen het gewicht van de luiers en maken van SAVIVATM een duurzamere oplossing die tegemoet komt aan de behoeften van een samenleving in verandering.
Met een globaal netwerk van research-, productie- en dienstverlenende vestigingen en een jaarlijkse productiecapaciteit van superabsorberende polymeren van 590.000 ton, is BASF een leidende partner van de hygiëne-industrie.

BASF Antwerpen is na de hoofdzetel in het Duitse Ludwigshafen de grootste vestiging van de chemiegroep. Het bedrijf stelt er pakweg 3200 mensen tewerk.

Reageer op dit bericht

Onderneming
Personen

Gerelateerde berichten

Meest gelezen in deze regio

Veel gelezen in deze regio

Dit overzicht graag personaliseren met onderwerpen op jouw maat?

Maak een account aan en ga op onze gids pagina op zoek naar bedrijven, personen, sectoren en gemeentes die binnen jouw interessegebied vallen. Op deze manier kunnen we in onderstaand overzicht een gepersonaliseerde lijst van artikels tonen.