Nieuws Antwerpen Millibeter laat vliegenlarven werken op mest

Millibeter laat vliegenlarven werken op mest

Millibeter laat vliegenlarven werken op mest

DSC_0702 - Version 2De Innovatieheld van de maand juni is Antwerpenaar Johan Jacobs. Hij gaf zijn job als diplomaat op om zijn droom waar te maken: mest omzetten in waardevolle producten door middel van vliegenlarven. Dat hij geen bioloog of chemicus is, houdt hem niet tegen. Hij omringt zich met de juiste mensen en leeft in zijn rijhuis letterlijk tussen de vliegen.

 

 

In dit filmpje, speciaal gemaakt voor de lezers van Made in Metropool, neemt Johan Jacobs jullie mee in zijn zoektocht naar innovatie.

Johan Jacobs vertelt over zijn innovatief idee: ‘In België zijn er een aantal organische afvalstromen zoals varkensmest waar we geen blijf met weten. Zou het niet fantastisch zijn mochten we vliegenlarven kunnen kweken op deze mest? Dan verkleinen we de hoeveelheid mest en krijgen we een waardevol product in de plaats.”

Vliegenlarven kan je immers gebruiken als visvoer of als bron van biodiesel.
Johan Jacobs is een innovatieheld omdat hij het avontuur niet schuwt en zich met zijn startup volop inzet op een betere wereld. Hij had een stabiele job als diplomaat, maar ruilde die in voor een sprong in het onzekere. Hij begon in 2012 zwarte wapenvliegen te kweken op de bovenverdieping van zijn woonhuis. Dit werd mogelijk gemaakt door een flinke dosis lef, spaarcenten en een innovatiesubsidie die hij verkreeg via het Innovatiecentrum.

Je moet durven zegt Johan Jacobs: ‘Ik las over de eigenschappen van de Zwarte Wapenvlieg en zag hier economische mogelijkheden in. Het interessante aan deze vlieg is dat ze alleen in de larf-fase eet. De vlieg zelf eet niet. Dat is meteen de reden waarom de larven zo groot worden: ze moeten alle energie voor hun verdere levensloop in die fase opslaan. Interessante veelvraten dus.’

Binnenkort kan Jacob eindelijk de stap zetten naar een echt bedrijfspand. Millibeter heeft ondertussen 2 werknemers in dienst en wil binnenkort 1 ton organisch afval per dag verwerken. Ondertussen blijft het bedrijf volop inzetten op het vergaren van kennis door deel te nemen aan onderzoeksprojecten in samenwerking met universiteiten en hogescholen. Innovatie is en blijft een belangrijke pijler binnen het bedrijf.

Ook startersplannen? Contacteer dan het Innovatiecentrum en krijg een innovatieadviseur toegewezen die je ondersteunt.

Reageer op dit bericht

Onderneming
Personen

Gerelateerde berichten

Onderneming
Personen

Meest gelezen in deze regio

Veel gelezen in deze regio

Dit overzicht graag personaliseren met onderwerpen op jouw maat?

Maak een account aan en ga op onze gids pagina op zoek naar bedrijven, personen, sectoren en gemeentes die binnen jouw interessegebied vallen. Op deze manier kunnen we in onderstaand overzicht een gepersonaliseerde lijst van artikels tonen.