Nieuws Antwerpen Minder faillissementsuitspraken door coronavirus

Minder faillissementsuitspraken door coronavirus

Minder faillissementsuitspraken door coronavirus

ANTWERPEN – De coronacrisis maakt een abrupt einde aan de hausse van faillissementen die zich vorig jaar al had ingezet. 2020 kent na vier maanden 3.296 vonnissen. In dezelfde periode vorig jaar gingen 4.004 Belgische bedrijven failliet. De afname van het aantal faillissementen wordt veroorzaakt door de beperkte dienstverlening van de rechtbanken naar aanleiding van de coronacrisis, waarbij alleen urgente zaken zijn uitgesproken of uitspraken van zaken die voor de lockdown waren ingezet. Dat meldt Graydon Belgium.

In april 2020 gingen 338 Belgische bedrijven failliet. In het Vlaamse Gewest zijn in de eerste vier maanden van 2020 in totaal 1.701 bedrijven failliet gegaan. In de maand april telde Vlaanderen 191 faillissementsuitspraken.

Eric Van den Broele, Senior Manager Research and Development bij Graydon: “Uit cijfers zien we dat de impact van de huidige coronacrisis op het Belgische bedrijfsleven groot is, maar ook dat de genomen steunmaatregelen hun effect niet missen. Toch zijn er nog heel wat bedrijven in moeilijkheden. De problemen waar deze bedrijven nu voor staan, zien we nog niet terug in de faillissementscijfers. Simpelweg omdat de rechtbanken sinds de lockdown in maart hun dienstverlening hebben aangepast en alleen bijna uitsluitend uitspraken hebben gedaan in lopende zaken en dringende faillissementszaken hebben behandeld.”

Deze rem op de rechtbanken, in combinatie met de huidige economische situatie, zal ervoor zorgen dat deze cijfers alleen maar een voorbode zijn voor wat zich de komende tijd gaat afspelen. “Bovendien was er sinds vorig jaar al een nieuwe toename van het aantal faillissementen. Het is zowel voor de overheden als voor de rechtbanken zaak om goed te kijken naar de inzet van gepaste maatregelen en om te verkennen welke bedrijven voldoende bestendig zijn en passend geholpen kunnen worden om ook na deze crisis het hoofd boven water te houden. Hiervoor is een éénduidige aanpak essentieel.”

Reageer op dit bericht

Onderneming

Gerelateerde berichten

Onderneming
Gemeente

Veel gelezen in deze regio

Dit overzicht graag personaliseren met onderwerpen op jouw maat?

Maak een account aan en ga op onze gids pagina op zoek naar bedrijven, personen, sectoren en gemeentes die binnen jouw interessegebied vallen. Op deze manier kunnen we in onderstaand overzicht een gepersonaliseerde lijst van artikels tonen.