Nieuws Antwerpen Minister De Croo bezoekt India op uitnodiging van de Antwerpse haven

Minister De Croo bezoekt India op uitnodiging van de Antwerpse haven

Minister De Croo bezoekt India op uitnodiging van de Antwerpse haven

Alexander De Croo, minister van ontwikkelingssamenwerking, digitale agenda en telecom brengt vandaag en morgen een werkbezoek aan India. Hij bezoekt op uitnodiging van de haven van Antwerpen de Antwerp Port Days in de Indiase havenstad Mumbai. In New Delhi zal hij politieke contacten hebben met de Indiase regering over digitalisering, ontwikkeling en internationale handel.

België en India onderhouden sinds 1947 diplomatieke relaties.
België is de derde grootste Europese handelspartner met als belangrijkste Belgische exportproduct de diamant, goed voor  80% van de Belgische export naar India.

Vanzelfsprekend zal er tijdens het werkbezoek ook worden gesproken over het versterken van de samenwerking op het vlak van de digitale economie. Voor beide landen is die digitale economie een motor van groei en jobs.
Het accent van het actieplan ‘Digital Belgium’ van minister De Croo ligt op 5 punten: digitale infrastructuur, digitale economie, digitale inclusie, digitale overheid en digitale veiligheid. Ook India heeft zo’n digitale agenda met het accent op infrastructuur, digitale overheid en digitale inclusie.

Omdat hun actieplannen voor een deel gelijk lopen bereiden België en India momenteel een structurele samenwerking voor op het vlak van digitalisering. Daarbij ligt de aandacht op een sterkere samenwerking tussen onderzoeksinstellingen en op digitale inclusie. Een Memorandum of Understanding is momenteel in voorbereiding en wordt wellicht later dit jaar ondertekend.

Tijdens het bezoek gaat ook aandacht naar het ontwikkelingsbeleid en de uitrol van de Sustainable Development Goals die tegen 2030 de extreme armoede wereldwijd moeten bannen. India is nooit een partnerland van de Belgische Ontwikkelingssamenwerking geweest, maar heel wat van de multilaterale partnerorganisaties die België financiert zijn actief in India.

Reageer op dit bericht

Gerelateerde berichten

Veel gelezen in deze regio

Dit overzicht graag personaliseren met onderwerpen op jouw maat?

Maak een account aan en ga op onze gids pagina op zoek naar bedrijven, personen, sectoren en gemeentes die binnen jouw interessegebied vallen. Op deze manier kunnen we in onderstaand overzicht een gepersonaliseerde lijst van artikels tonen.