Mobiele werkplaats komt thuis je fiets herstellen

fiets

Hij komt met een bestelwagen, ingericht als mobiele werkplaats, naar je thuis of naar je werk en herstelt er je fiets. Je bepaalt zelf wanneer de herstelling wordt uitgevoerd. Afspraak kan je maken online en betalen kan per bankkaart. Eenvoudiger kan het niet. Gie Wegge is de man achter het nieuwe initiatief “maakmijnfiets.be”

Gie Wegge (55 jaar) uit Wommelgem heeft zijn leven helemaal omgegooid. Enkele jaren geleden was hij zaakvoerder van een importbedrijf van kazen met 50 man personeel. Hij verkocht zijn zaak en ging lesgeven in marketing en logistiek. Maar dit avondwerk was alles behalve een full time job. Een goede vriendin van de familie was getroffen door kanker. Aan haar ziekbed werd de belofte gemaakt om samen met de fiets de Mont Ventoux te beklimmen wanneer ze terug gezond zou zijn. “Jammer genoeg heeft zij het niet gehaald. Maar daardoor heb ik wel de microbe van het fietsen te pakken gekregen” zegt Gie Wegge. “Vroeger had ik geen tijd voor sport maar stilaan werd ik bezeten door de fiets.”

Hij was met zijn bedrijf in kazen ook een echte Bourgondiër. “Je kent dat, druk leven, geen tijd voor beweging, te veel en te lekker eten, te hoge cholestorol en suiker, beginnende problemen aan het hart” verduidelijkt Wegge. “Ik verloor in één jaar 40 kilo. I did it the hard way, sporten en calorieën tellen“ voegt hij er fier aan toe.
Opleiding als fietsenmaker.

Het idee van een mobiele fietsenmakerij heeft Wegge niet zélf uitgevonden. Het idee bestaat al in Brussel en Gent maar nog niet in het Antwerpse. In Herentals ging Wegge de opleiding volgen als fietsenmaker. “Ik oefende op alle fietsen van de familie en van vrienden en kennissen. Maar als je hobby je passie wordt, waarom zou het dan niet je beroep worden?”

Eigenlijk vindt hij het raar dat nog niemand op dit toch wel simpele idee gekomen is van een mobiele fietsenmakerij. “Vandaag was het mijn eerste dag” zegt hij “en ik had al meteen twee jobs door gewoon met mijn bestelwagen in het straatbeeld te zijn.” Eens de opleiding afgerond maakte hij een businessplan en een website. Terug naar een bedrijf met 50 man personeel? “Nee, het liefst werk ik alleen” was het antwoord.

Een tweede luik van zijn startende onderneming is de ombouwhet van een gewone fiets tot e-bike. Dat kost tussen de 499 euro en de 689 euro. Slechts één derde van de prijs van een nieuwe fiets. “Bedenkt dat in Nederland één op twee fietsen al elektrisch zijn, en in België is dat nog maar één op drie” zegt hij. Er is nog veel werk aan de winkel.

Goe Wegge engageert zich in beperkte mate ook in de verkoop van nieuwe fietsen. Hij verkoopt bv. de gewone stadsfiets van het merk Altec en bereidt ook een verkoop van tweedehandsfietsen voor.

Wegge vraagt 40 euro per uur en 10 euro per kwartier voor een technische herstelinterventie. Voor alle verplaatsingen in Antwerpen vraagt hij 8 euro. Dichter bij huis (Wommelgem, Borsbeek, Wijnegem) vraagt hij 6 euro. Afspraken per telefoon of via de website. www.maakmijnfiets.be of 0488/199 170

Lieve Mariën/Marc Balduyck