Modebedrijven kunnen supply chain verbeteren

mode

Antwerpen is best trots op zijn modebedrijven. Ze dragen de internationale reputatie van de stad uit. Toch lopen niet alle bedrijven optimaal. Het ontbreekt hen vaak aan rendement. Het VIL heeft in dit opzicht aangemerkt dat de supply chain geregeld fout loopt. iSi (in-store-improvement) kan in dit opzicht soelaas bieden.

Het VIL werkt als Vlaams Instituut voor de Logistiek vanuit Berchem op de optimalisatie van de supply chain bij ondernemingen. Specifiek binnen de fashion retail is het identificeren van artikelen op item niveau vaak een probleem. Het gevolg is dat men niet weet welke maten, en soms ook kleuren, men in de winkel liggen heeft. Producten moeten dus  geïdentifieerd worden op  kleur en maat en die informatie moet doorgegeven worden doorheen alle stappen van de supply chain. In dit opzicht is het project in-store-improvement opgezet.

Door de aanblijvende druk op de prijzen en nieuwe tendensen binnen fashion zoals e-commerce, omni-channel, en belevingseconomie wordt een supply chain die gestroomlijnd is op identificatie van het item een must. Gebeurt dit wel zoals met behulp van de barcode dan vergt dit vandaag veel werk en discipline om zicht te krijgen op de voorraden in de winkel.

Door de complexiteit van de fashion supply chain dringt een aanpak op niveau van de sector zich op, menen Piet Belet en Jan Merckx van het VIL. In vele landen zijn reeds initiatieven opgestart om dit collectief aan te pakken. België mag hierop niet achterblijven. Daarom start het VIL dit gezamenlijk initiatief op ter ondersteuning van de fashion sector.

Centrale vraag: hoe kan men op een optimale manier de supply chain beheren op individueel item niveau (product, kleur én maat) binnen de fashion sector met een primaire focus op de winkels. Welke voordelen en mogelijkheden biedt dit voor producent en retailer? Welke voordelen en mogelijkheden biedt dit voor de logistieke dienstverleners? toeleverketen?

Recente standaarden en technologische evoluties zoals de RFID-technologie maken vandaag een realtime visibiliteit op de producten mogelijk zonder intens scanwerk. Het gebruik van deze technologie biedt echter nog meer voordelen: een betere beschikbaarheid van de producten in de winkel, een beter beheer van diefstal binnen de winkels en een efficiëntere inzet van het winkelpersoneel. De winkel kan spoedleveringen vermijden en verhoogt tevens zijn klantentevredenheid.

Ons project richt zich op logistieke dienstverleners, retailers en producenten uit de kledingsector die actief zijn in Vlaanderen, stellen Piet Belet en Jan Merckx. Voor de retailers en brand owners zal de implementatie van Item Level Tagging in de eerste plaats leiden tot een betere verkoop omwille van een betere beschikbaarheid van de items en een betere controle op diefstal. Voor de logistieke dienstverleners zal in de eerste plaats de performantie verhoogd worden (minder tellingen, minder retours, minder spoedaanleveringen) en de relatie met de klanten verbeteren door meer betrouwbare zendingen.

Het project wordt concreet opgestart in december e.k. Het zal over 21 maanden lopen. De deelnemers zullen tijdens drie dagen kunnen deelnemen aan  workshops. Voor deelnemers waarbij feasibility testen en/of kosten/baten analyses worden uitgevoerd kan dit gaan tot 10 werkdagen.

Contact kan opgenomen worden met Piet Belet (piet.belet@vil.be) of Jan Merckx (jan.merckx@vil.be)