Nieuws Antwerpen Monsanto bekroond voor duurzaam waterbeheer

Monsanto bekroond voor duurzaam waterbeheer

Monsanto bekroond voor duurzaam waterbeheer

monsantoDe Antwerpse site van Monsanto is het eerste bedrijf in Vlaanderen dat een gouden European Water Stewardship certificaat in ontvangst mag nemen. Met het EWS-certificaat wordt het chemiebedrijf erkend als expert in duurzaam waterbeheer.

Het EWS certificaat is ontworpen door de European Water Partnership en bekroont de inspanningen van bedrijven op het vlak van duurzaam waterbeheer. Het waterbeheer van de Antwerpse site van Monsanto werd geëvalueerd door het onafhankelijke bureau Vinçotte.

Om het certificaat te behalen, bracht de Antwerpse site van Monsanto, met de hulp van experten van Environmental Resources Management, het waterverbruik uitgebreid in kaart. Monsanto engageert zich om op die manier het waterverbruik te verminderen en de vervuilingsgraad van het afvalwater te minimaliseren. Jaarlijks verbruikt de site 3,5 miljoen m3 water en door middel van talrijke inspanningen bespaart Monsanto momenteel 1 miljoen m3 water ten opzichte van 10 jaar geleden. Monsanto beperkt daarbovenop de impact van het watergebruik op de natuurwaarden en drinkwaterwinningsgebieden in de omgeving.

Het chemiebedrijf erkent de noodzaak van de integratie van duurzaam waterbeheer in de bedrijfsstrategie. Manager Frank Lingier: “Wij investeren al jaren om het watergebruik te verminderen. Door middel van innovatieve technologische systemen wordt het water duurzaam en efficiënt gebruikt, met respect voor onze omgeving. Het personeel wordt tevens gesensibiliseerd met betrekking tot duurzaam watergebruik.”

Bij de uitreiking van het certificaat toont Monsanto zich ook ambitieus voor de toekomst. Zo zal de strenge opvolging van het watergebruik bestendigd worden. De inspanningen voor duurzaam waterbeheer zullen ook uitgebreid worden naar de gastoperaties op de site. Daarbovenop spant Monsanto zich in om een significant deel van het huidige drinkwater te vervangen door gezuiverd afvalwater. De site zal op die manier het water nog efficiënter en milieubewuster gebruiken.

Monsanto is ambitieus om landbouwers te helpen zo productief mogelijk te zijn, met zo weinig mogelijk grondstoffen. Voor landbouwers is de beschikbaarheid en kwaliteit van water essentieel voor de productie. Monsanto wil daarbovenop samen met milieuexperten zaden en landbouwsystemen weerbaarder maken tegen waterdruk en water efficiënter in te zetten.

Het chemiebedrijf wil een brede waaier aan oplossingen aanbieden om onze groeiende wereld te helpen voeden. Het bedrijf produceert zaden voor verschillende gewassen, waaronder maïs, sojabonen en katoen en ook voor fruit en groenten. De zaden helpen landbouwers een betere oogst te behalen, terwijl water en andere belangrijke grondstoffen efficiënter worden ingezet. In de zoektocht naar duurzame oplossingen voor een gezonde bodem worden landbouwers geholpen in het verbeteren van hun landbouwtechnieken door middel van dataverwerking en het beschermen van natuurlijke grondstoffen. Gewasbeschermingsmiddelen minimaliseren de schade van plagen en ziektes te minimaliseren.

Op de Antwerpse site, waar 800 medewerkers tewerkgesteld zijn worden chemicaliën geproduceerd in 6 verschillende productieafdelingen. Die worden aangestuurd door Monsanto, Henkel, Eastman en Ferro.

EWS

Het European Water Stewardship (EWS) is een coherent systeem voor bedrijven en landbouw om werkwijzen rond waterbeheer te evalueren, verbeteren en communiceren. EWS is ontstaan door de samenwerking van verschillende stakeholders en wordt gecoördineerd door de European Water partnership. EWS moedigt watergebruikers aan om een voorstrekkersrol op te nemen door watergebruik en waterbeheer holistisch te analyseren en verbeteren. Door het certificeringproces aan de hand van de EWS-standaard kunnen gebruikers de fysieke, regulerende en reputatierisico’s verlichten én hun ervaringen delen over de weg naar een leidersrol in waterbeheer.

ERM

Environmental Resources Management (ERM) is wereldwijd leider in milieu-veiligheid- gezondheid,- risico-, en sociale consulting dienstverlening en gerelateerd duurzaamheidsadvies.
We beschikken over een netwerk van 150 kantoren verspreid in 40 landen en continenten, met meer dan 5 000 werknemers. ERM verbindt zich tot het verlenen van diensten die consistent, professioneel en van de hoogste kwaliteit zijn, en die meerwaarde genereren voor onze klanten. In de laatste 5 jaar hebben we gewerkt voor meer dan 50% van de Global Fortune 500 bedrijven, door het aanleveren van innovatieve oplossingen voor de industrie en sommige overheidsklanten die hen helpen om de steeds toenemende duurzaamheidsuitdagingen te begrijpen en te beheren.

Foto: General manager van Monsanto Antwerpen, Frank Lingier en milieuverantwoordelijke Michele De Saedeleer.

Reageer op dit bericht

Onderneming
Personen

Gerelateerde berichten

Onderneming
Personen
Gemeente

Meest gelezen in deze regio

Veel gelezen in deze regio

Dit overzicht graag personaliseren met onderwerpen op jouw maat?

Maak een account aan en ga op onze gids pagina op zoek naar bedrijven, personen, sectoren en gemeentes die binnen jouw interessegebied vallen. Op deze manier kunnen we in onderstaand overzicht een gepersonaliseerde lijst van artikels tonen.