Nieuws Antwerpen Monsanto Europe bestudeert uitbreidingsplannen

Monsanto Europe bestudeert uitbreidingsplannen

Monsanto Europe bestudeert uitbreidingsplannen

monsantomonsantoMonsanto Europe heeft in zijn gesplitst boekjaar 2012/2013 een omzet gerealiseerd van 202 miljoen euro. Daar  heeft het Antwerpse bedrijf een bedrijfsresultaat op verdiend van 7,7 miljoen euro.  Monsanto is ondertussen bijna 50 jaar verankerd aan de Scheldelaan. “We behoren in dit opzicht mee tot de kern van de chemiecluster in de haven”, zegt plant manager Walter Dechateau. “In dit opzicht werken we ook voortdurend verder aan onze langetermijnstrategie.”

Monsanto Europe is in al die jaren ook uitgegroeid tot een vrij ingewikkeld netwerk. In de mate dat andere bedrijven bepaalde productie-eenheden op het terrein van Monsanto overgenomen hebben en er onderlinge beleveringscontracten bestaan tussen Monsanto zelf en de partners. Zo Solutia,  Henkel, Flexys en Ferro. Op de site werken zo’n 770 mensen.

Bij de bekendmaking door Henkel dat het zijn productie tegen 2016 zou stop zetten hing er wel even een donkere wolk over de site maar zowel Monsanto zelf als partner Ferro hebben van hun kant hoe dan ook verdere uitbreidingsplannen.

Ferro gaat in Antwerpen  andere weekmakers produceren dan tot nog toe.  Ferro maakt vandaag in Antwerpen benzylftalaten, een weekmaker die in allerlei kunststoffen ingebracht wordt. Het gaat om een relatief verouderde installatie uit 1966. Ferro heeft onderhand beslist om de bestaande fabriek om te bouwen voor de productie van dibenzoaten die als non-ftalaten een milieuvriendelijk alternatief vormen voor de bestaande benzylftalaten. De dibenzoaten worden gebruikt als weekmakers in kunststoffen als pvc.

De kostprijs van de investering wordt op de hoofdzetel van Ferro in Cleveland (Ohio) niet vrijgegeven. Er komen ook geen bijkomende jobs. “Met de investering wordt de werkgelegenheid van de betrokken werknemers gegarandeerd,” heet het.  De bouwwerken zijn ondertussen opgestart. De installatie zal naar alle waarschijnlijkheid begin 2015 operationeel zijn.

Het nieuw aangemaakte product uit Antwerpen zal als benzylftalaat het huidige pallet aan producten onder de merknaam Santicizer vervolledigen.

Ferro runt ook nog een labo in Mont Saint Guibert. Daar worden toepassingen voor de onderscheiden producten van de groep uitgewerkt.

Bij Monsanto zelf worden plannen bestudeerd om de productie aan glyfosaten voorzichtig verder op te voeren. De markt voor glufosaten  stond tot voor korte tijd zwaar onder druk. Chinese concurrenten waren zelf massaal herbicides aan het aanmaken. “Wij hebben al die tijd hard gewerkt om onze kosten beter onder controle te krijgen”, zegt Walter Dechateau. “Omdat wij als groep bovendien voordeel halen uit onze verticale integratiestructuur en onze schaalvoordelen met goedkope energie zijn we erin geslaagd om onze marktpositie te versterken en er de Chinezen zelfs toe aan te zetten om hun productie af te bouwen. Vandaag zijn we zo ver dat we ontwerpen tekenen om onze productie in Antwerpen weer op te voeren.”

 

 

Reageer op dit bericht

Gerelateerde berichten

Meest gelezen in deze regio

Veel gelezen in deze regio

Dit overzicht graag personaliseren met onderwerpen op jouw maat?

Maak een account aan en ga op onze gids pagina op zoek naar bedrijven, personen, sectoren en gemeentes die binnen jouw interessegebied vallen. Op deze manier kunnen we in onderstaand overzicht een gepersonaliseerde lijst van artikels tonen.

Antwerpen
Antwerpen

Van Mossel breidt verder uit

Van Mossel Automotive Groep neemt Citroën-garage Van Thielen in Herselt over. De activiteiten van deze concessie zullen vanaf 20 september… Lees meer