Nieuws Antwerpen MSC realiseert diepterecord in Antwerpse haven

MSC realiseert diepterecord in Antwerpse haven

MSC realiseert diepterecord in Antwerpse haven

De eerste proefvaart in het kader van een mogelijke uitbreiding van de maximale toegelaten diepgang van de Westerschelde is met succes uitgevoerd. De MSC REGULUS is de haven van Antwerpen binnengekomen met een diepgang van 15.7 meter, een nieuw record.

Het is de eerste in een reeks proefvaarten waar de diepgang zal worden opgevoerd tot 16 meter. Deze diepgang is nodig om in de toekomst ook de allergrootste containerschepen te kunnen blijven ontvangen. Het proefproject is een samenwerking tussen Port of Antwerp, het Vlaams en Nederlands Loodswezen, de Gemeenschappelijke Nautische Autoriteit en rederij MSC.

De huidige maximumdiepgang van de Westerschelde voor containerschepen die naar Antwerpen opvaren, bedraagt 15.5 meter. Om in de toekomst ook de allergrootste zeeschepen toe te laten, om Antwerpen als eerste aanloophaven te gebruiken, is echter een diepgang bij opvaart van 16 meter nodig. Door de verhoging van de toegestane diepgang wordt de laadcapaciteit van de schepen aanzienlijk verhoogd. Deze extra vijf decimeters kunnen ongeveer 1.000 TEU (1 TEU is een container van 20 voet lang, 8 breed en meestal 8,6 hoog) winst opleveren.

“We zijn bijzonder enthousiast over deze geslaagde proefvaart en het nieuwe diepterecord”, zegt Rob Smeets, Chief Operations Officer Port of Antwerp. “Voor onze wereldwijde economische positie, de zo belangrijke bevoorrading van ons land en de welvaart van huidige en toekomstige generaties, is het essentieel dat we de allergrootste zeeschepen kunnen ontvangen en dat zij Antwerpen als eerste port of call kunnen kiezen.”

Reageer op dit bericht

Gerelateerde berichten

Meest gelezen in deze regio

Veel gelezen in deze regio

Dit overzicht graag personaliseren met onderwerpen op jouw maat?

Maak een account aan en ga op onze gids pagina op zoek naar bedrijven, personen, sectoren en gemeentes die binnen jouw interessegebied vallen. Op deze manier kunnen we in onderstaand overzicht een gepersonaliseerde lijst van artikels tonen.