Foto: Patrick De Roo

Na een tas koffie naar de kapper of een tattoo laten plaatsen in Huis Hellemans: “Een droom die na 10 jaar uitkomt”

EDEGEM - Tegen het voorjaar van 2024 wil Tine De Weerdt Huis Hellemans in Edegem hebben omgevormd tot een ontmoetingsplek met kapperszaak, barbier, tattooshop, koffiebar, kunstgalerie en co-workingruimte. “Mijn kapperszaak Kwafé verhuist mee naar het centrum van Edegem”, zegt ze.

Sinds het najaar van 2021 was Edegem op zoek naar een concessionaris om Huis Hellemans in de Strijdersstraat een centrum- en cultuurversterkende functie te geven. Van 1978 tot 2021 deed het woonhuis uit 1884 dienst als gemeentelijk kunstcentrum.

Maar bij het begin van deze legislatuur gaf het gemeentebestuur aan dat het organiseren van tentoonstellingen met inzet van vrijwilligers in het gebouw niet meer tot de kerntaken behoorde. “In 2017 en 2018 kregen het parket, de muren en de plafonds in Huis Hellemans al een opknapbeurt . De verdere investeringen in binnenafwerking zijn ten laste van de concessionaris. De werken aan de buitenschil en de technieken neemt de gemeente Edegem op zich. De kosten die een voordeel opleveren voor zowel concessiegever als de concessionaris worden verdeeld over beide partijen. De concessionaris zal als opdrachtgever van alle werken optreden en instaan voor de aanvraag van de premies bij Agentschap Erfgoed. Daarom krijgt de concessionaris een investeringstoelage uitgekeerd van 120.000 euro”, omschrijft burgemeester Koen Metsu (N-VA) kort de overeenkomst.

 

De concessionaris is dus Tine De Weerdt, zaakvoerster van kapsalon Kwafé op het Sint-Goriksplein. “Tien jaar geleden ontstond mijn droom om een kapsalon met koffiehuis op te richten. Mensen zijn tegenwoordig zo druk in de weer dat ik verschillende zaken onder één dak wil onderbrengen. Met de kinderen iets drinken of eten, vervolgens naar de kapper gaan en nog wat kunst meepikken, het moet mogelijk worden. Kwafé was een eerste stap, maar het kapsalon is te klein geworden. Gelukkig heb ik nu het juiste pand gevonden om mijn droom te realiseren”, reageert ze.

 

Op de gelijkvloerse verdieping komt de koffiebar met kunstgalerie. “Voor de kunst ga ik samenwerken met Roeland Tweelinckx. Hij is thuis in de sector. Hij zal exporuimte schenken aan grote namen en opkomend talent. We zullen een kamer inrichten tot white cube waar één groot werk kan worden getoond.”

De eerste verdieping zal worden gevuld met kapsalon en barbier Kwafé voor heren, dames en kinderen. “Een tatoeëerder met opleiding aan een kunstschool zal als onderlegd grafisch ontwerper de tattooshop openen.”

De grote zolder wordt een co-workingruimte. “De zolder zal verdeeld worden over drie ruimtes voor bijvoorbeeld een juwelier of een ontwerper”, overloopt ze de plannen.

 

Huis Hellemans maakt deel uit van een beschermd dorpsgezicht. “De ligging, de iconische uitstraling en de hoge erfgoedwaarde maken het uitstekend geschikt voor commercialisering. We stellen het pand voor een termijn van minimum vijftien jaar ter beschikking aan de private partner. De tuin van Huis Hellemans wordt mee in erfpacht gegeven. Visueel vormt die een geheel met de tuin van vrijetijdscentrum Kruispunt”, vult cultuurschepen Koen Michiels (N-VA) aan.