Na negen jaar leegstand: oude Brico maakt plaats voor drie nieuwe winkels

MERKSEM, SCHOTEN - Deze week wordt gestart met de afbraak van de oude Brico naast de Carrefour Hypermarket aan de Bredabaan in Schoten. De grote winkel staat al negen jaar leeg en maakt plaats voor een gloednieuwe woonwinkel van de Nederlandse keten Goossens en Exterioo, een speciaalzaak met tuinmeubelen. De immense parking op de Carrefour-site wordt in een volgende fase heraangelegd en daarna exclusief voorbehouden aan de klanten van de winkels.

Op de tien hectare grote winkelzone op de hoek van Bredabaan en Horstebaan opende met Grand Bazar in 1965 één van de eerste grootwarenhuizen van ons land. Ook vandaag is het Franse Carrefour, dat de Belgische GB-groep overnam, met haar Hypermarket nog altijd de grootste en bekendste huurder van het winkelpark op de grens van Schoten en Merksem. Andere trekkers zijn Quick, Inno en Lunch Garden. Eigenaar is Redevco, één van Europa’s grootste particuliere vastgoedspelers.

Ook Brico is lang een trekpleister geweest op de Carrefour-site. In 1973 opende de Belgische bouwmarkt voor doe-het-zelvers en tuinliefhebbers er haar allereerste vestiging in ons land. De grote winkel in Schoten staat inmiddels negen jaar leeg. Brico is in 2013 namelijk verhuisd naar de overkant van de Bredabaan, richting Brasschaat.

 

Redevco gaat gefaseerd de volledige ‘Carrefour-site’ herontwikkelen. Foto Jan Auman

Goossens

De oude winkelruimte van Brico blijkt niet meer te voldoen aan de hedendaagse normen en dus laat eigenaar Redevco de gebouwen nu slopen. Zo komt plaats vrij voor het bouwen van drie nieuwe ruime units. Eén ervan is al verhuurd aan woonwinkel Goossens (2.190 m²). Goossens is al decennialang een begrip in de woon- en slaapwereld. Wat begon als Nederlands textielbedrijf in het Brabantse Erp, is bijna 70 jaar later uitgegroeid tot een woonformule met 22 winkels. Die bevinden zich vooral in Nederland, maar ook langs de Boomsesteenweg in Antwerpen tegenover Ikea staat er één.

Een andere nieuwe winkel wordt ingenomen door Exterioo Tuinmeubelen (1.957 m²), de voormalige Overstock Garden. De vestiging in Schoten wordt showroom 24 van deze tuinmeubelketen. Voor de derde unit (868 m²) zegt Redevco dat er vergevorderde gesprekken lopen met een kandidaat-huurder.

Volledige renovatie

De oplevering van de drie nieuwe units is gepland tegen eind februari 2023 waarna de nieuwe uitbaters kunnen starten met hun winkelinrichting. Redevco wil vervolgens de volledige commerciële site renoveren. De herontwikkeling van het winkelpark vormt momenteel het voorwerp van een nieuwe vergunningsaanvraag.

De bedoeling is om het volledige winkelcomplex, met 30.000 vierkante meter verhuurbare oppervlakte, in fases grondig te renoveren en te verduurzamen. De gebouwen worden energie-efficiënt(er) gemaakt om zo hun CO2-uitstoot drastisch te verlagen. Er worden zonnepalen geplaatst op de winkels als onderdeel van Redevco’s Project Solar, dat wil voorzien in lokaal opgewekte groene stroom.

Parking exclusief voor klanten

Ook de ruime parking van de Carrefour-site, met nu liefst 1.300 staanplaatsen, wordt heraangelegd met bijkomende laadpalen. Daarbij wordt op vraag van de gemeente Schoten en de Vlaamse overheid ook de ligging van de in- en uitritten herzien.

En er is nog een nieuwigheid. “Na de heraanleg van onze parking, zal die exclusief worden voorbehouden aan het clientèle van onze winkels”, aldus Philippe de Bois van Redevco. “We stellen nu immers vast dat de parking om 9 uur ’s morgens – zeker aan de zijde van de Bredabaan – al behoorlijk vol staat, terwijl de winkels nog niet eens open zijn. Het gaat om pendelaars die er hun auto achterlieten en op de tram richting stad zijn gestapt.”

“Ondanks de forse uitbreiding van de P&R Keizershoek doen mensen blijkbaar niet de moeite om hun wagen daar te stallen. Onze parking ligt nu eenmaal dichter bij de halte en is helemaal gratis is.”

Hoe Redevco de parking van Carrefour wil afsluiten, moet nog bekeken worden. Slagbomen, nummerplaatherkenning,… Volgens de Bois zijn er vandaag veel mogelijkheden. Hij verwacht ook dat er na modernisering van de site minder dan de huidige 1300 parkeerplaatsen zullen overblijven. “Onze parking is zeker achteraan veel te groot. Daardoor staan er nu vaak vrachtwagens en is er ook ander oneigenlijk gebruik. Dat kan beter.”

De P+R van Keizershoek. Foto Dries Luyten

Géén nieuw shoppingcenter

Redevco heeft een tijd gespeeld met de idee om de Carrefour-site uit te breiden met een nieuw groot winkelcentrum van 20.000 vierkante meter. Toen de eerste ontwerpen daarvoor zes jaar geleden uitlekten, veroorzaakten die heel wat ongerustheid in Merksem en Schoten. “Die plannen hebben we gelukkig nooit uitgevoerd en zijn intussen definitief opgeborgen. We kiezen nu bewust voor een grondige renovatie en optimalisatie van het bestaande winkelpark.”