Na Telenet wil ook Exmar weg van de beurs: “Twee bedrijven waar het beste nog moet komen”

ANTWERPEN - Saverex, de familieholding van Nicolas Saverys, wil een overnamebod doen op de aandelen van gasrederij Exmar. Na Telenet verdwijnen daarmee binnenkort misschien twee grote bedrijven uit de provincie van de beurs. “Gezien de beursevolutie is dit een onverwachte zet”, zegt analist Tom Simonts.

In een bericht aan investeerders heeft Saverex, de familieholding rond Nicolas Saverys, de intentie bekendgemaakt om Exmar van de beurs te halen. Concreet wil Saverex een ‘vrijwillig en voorwaardelijk openbaar overnamebod’ doen op alle aandelen die zijn holding vandaag nog niet in handen heeft. Saverex bezit momenteel al 45,21% van het bedrijf.

Om de rest van de aandelen in handen te krijgen en Exmar zo van de beurs te halen, biedt Saverex 12,10 euro per aandeel. Dat is een kwart (24,74%) hoger dan de slotkoers van vrijdag, toen het aandeel afsloot op 9,70 euro. Maar maandag na de aankondiging van het nieuws opende het aandeel al op 11,40 euro. Als Saverys de kleinere aandeelhouders kan overtuigen om te verkopen, zal de transactie hem bijna 367 miljoen euro kosten.

Onverwacht

“Gezien de beursevolutie is dit een onverwachte zet”, zegt KBC-analist Tom Simonts. “Een beursexit gebeurt doorgaans wanneer het bedrijf meer denkt te weten dan de markt en vindt dat het aandeel te goedkoop is. Maar het aandeel van Exmar is sinds vorig jaar net sterk aan het stijgen.”

LEES OOK. Telenet van de beurs: wat betekent dit voor mij als klant of als aandeelhouder?

Dat heeft te maken met twee belangrijke financiële opstekers vorig jaar. “Exmar is op korte tijd volledig van profiel veranderd, sinds de verkoop van de drijvende LNG-fabriek Tango en de charterdeal rond de tanker Excalibur. Daarmee is het bedrijf zijn twee zorgenkindjes kwijt en verzekert het zich de komende jaren van grote, stabiele kasstromen. Door te privatiseren, kan de familie Saverys dat geld in volledige vrijheid inzetten.”

Controle

Het nieuws bij Exmar komt amper twee weken nadat Liberty Global, de Amerikaanse meerderheidsaandeelhouder bij Telenet, aankondigde het bedrijf van de beurs te willen halen. Ook daar gaat het om een strategische keuze, zegt Simonts. “We zien twee bedrijven waar de komende jaren duidelijk opportuniteiten zijn en het beste wellicht nog moet komen. Telenet noteert momenteel heel goedkoop, omdat er veel investeringen nodig waren in de uitrol van fiber en nieuwe content. Exmar heeft het voordeel dat het met de Tango en Excalibur van zijn grootste risico’s af is en volop naar de toekomst kan kijken.”

Daarnaast speelt de stijgende rente een rol. “We komen aan het einde van het ‘gratis geld’-tijdperk. Als binnen twee jaar de rente nog hoger staat, wordt het duurder om een beursexit te financieren.”

LEES OOK. Meerderheidsaandeelhouder Liberty Global wil Telenet van de beurs halen voor bijna 930 miljoen euro: aandeel 40 procent omhoog