Nederlanders zijn dol op Bonbons Napoleon

napoleon

De Bonbons Napoleon worden al enkele jaren niet meer in Antwerpen geproduceerd, maar wel in het Nederlandse Breskens. Met de verkoopsmaatschappij Pervasco ligt er nog een dunne lijn open naar de Antwerpse Blancefloerlaan van waaruit de distributie in België aangestuurd wordt.

De Bonbons Napoleon behoren ongetwijfeld mee tot het culinaire erfgoed van Antwerpen. De zuurzoete snoepjes zaten al die jaren in de tas van zoveel reizigers, schoolgaande kinderen en alle mogelijke zoetekauwen.

Antwerpen heeft de bonbons evenwel al vele jaren geleden uit handen gegeven. Bakker Louis Jansen lanceerde zijn eerste snoepjes in 1912 vanuit de Antwerpse Hoogstraat. Omdat een collega van hem rond diezelfde periode zijn pralines "Caesar" op de markt gezet had hield Louis het bij "Napoleon", een merknaam die toen net zo'n indruk maakte als die van de Romeinse keizer. Naarmate de verkoop steeds beter liep verhuisde de productie-eenheid enkele keren. Oa. naar Hoboken. De Antwerpse familie Stappaerts nam het bedrijf in 1973 over omdat de familie Janssen geen nazaten meer had die de stiel aankonden.

In 1988 werd finaal verhuisd naar Schelle waar een nieuwe fabriek neergepoot werd. Zo'n 40 personeelsleden dienden er het beste van zichzelf te geven want de bonbons Napoleon deden het al die jaren uitstekend.

In 2003 werd de lijn met Antwerpen echter doorgeknipt. De familie Stappaerts verkocht de fabriek aan de Nederlanders die de productie finaal overbrachten naar het Nederlandse Breskens. In de Confiserie Napoleon worden de bonbons nog altijd aangemaakt in grote hoeveelheden. Vooral dan omdat de Nederlanders effectief dol zijn op de zuurzoete snoepjes. Ze kopen er vandaag grotere hoeveelheden van dan de Belgen. Pervasco is de verkoopseenheid die de bonbons op de markt brengt en in dit opzicht ook nog een eigen vestiging heeft in Antwerpen.

Pervasco maakt op zijn beurt deel uit van de Nederlandse holding Kors die nog meer activiteiten overkoepelt. Volgens zaakvoerder Carl Beke loopt het vandaag best lekker met de bonbons Napoleon. Er worden ondertussen overigens verscheidene varianten aangemaakt op de historische gele snoepjes van toen. 10% van de omzet gaat  naar het buitenland. Vooral dan naar Spanje, Italië, Duitsland en Engeland.

Bij Pervasco worden ook nog verscheidene andere merknamen verhandeld. Zo Anta Flu (ademverfrissende producten), Guylian, Jimmy's, Lemco Lollies en Wycam's.