Nieuws Nergens stijgt het aantal faillissementen sterker dan in de provincie Antwerpen

Nergens stijgt het aantal faillissementen sterker dan in de provincie Antwerpen

Nergens stijgt het aantal faillissementen sterker dan in de provincie Antwerpen

In november gingen 817 Belgische bedrijven failliet, blijkt uit cijfers van studiebureau Graydon. De teller voor 2022 staat op 8.992. De provincie Antwerpen noteert de grootste stijging tegenover dezelfde periode vorig jaar: het aantal faillissementen lag ruim 83% hoger.

In de periode januari-november gingen in Antwerpen 2.009 bedrijven over de kop, tegenover slechts 1.095 in dezelfde periode vorig jaar. In alle provincies zit het aantal faillissementen in de lift, maar nergens is die stijging zo uitgesproken als in Antwerpen.

Vooral in het arrondissement Antwerpen – goed voor ruim 70% van de falingen in de provincie – schiet het aantal faillissementen de hoogte in. Met 1.438 falingen gaat het om een forse verdubbeling tegenover 2021. In de arrondissementen Turnhout (+48%) en Mechelen (43%) is de stijging minder groot.

In de provincie gingen vooral bedrijven in de horeca (327) over de kop. Daarna volgen bouwbedrijven (299) en bedrijven die diensten verlenen aan andere bedrijven (290). Opvallend is het stijgend aantal faillissementen bij kleinhandelszaken: van 97 in 2021 naar 219 in 2022.

Spookbedrijven

In Vlaanderen blijft het aantal faillissementen met 5.218 nipt onder dat van pre-covid (5.237 in 2019). Ten opzichte van 2021, toen het aantal faillissementen artificieel laag lag wegens de steunmaatregelen van de overheid, was er dit jaar al een spectaculaire stijging van meer dan 60 procent.

De afbouw van coronasteun aan bedrijven en de energiecrisis zijn belangrijke oorzaken van die toename. Maar er is meer aan de hand, onderstreept Graydon. “Verschillende rechtbanken zetten zich volop in voor het opsporen en elimineren van spook- en frauduleuze bedrijven”, klinkt het.

 

Reageer op dit bericht

Veel gelezen in deze regio

Dit overzicht graag personaliseren met onderwerpen op jouw maat?

Maak een account aan en ga op onze gids pagina op zoek naar bedrijven, personen, sectoren en gemeentes die binnen jouw interessegebied vallen. Op deze manier kunnen we in onderstaand overzicht een gepersonaliseerde lijst van artikels tonen.