Nieuws Antwerpen NextConomy verbindt freelancers en opdrachtgevers

NextConomy verbindt freelancers en opdrachtgevers

NextConomy_Marleen Deleu

NextConomy verbindt freelancers en opdrachtgevers

Vlaanderen telt zo’n 132.000 actieve freelancers (cijfers Unizo). Dat aantal is de afgelopen tien jaar met 50% gestegen en blijft verder de hoogte ingaan. Hoewel de groei in Vlaanderen sterker is dan in Nederland, blijft het percentage freelancers in België wel achter qua aandeel van de totale beroepsbevolking t.o.v. Nederland.

Er bestaan al enkele onlineplatformen voor freelancers die vraag en aanbod bij elkaar brengen, zoals Freelancenetwork.be dat operationeel is vanuit Antwerpen. Sinds kort zijn we een online kennisplatform rijker: NextConomy.be met info en opiniestukken voor en over freelancers én opdrachtgevers.

Marleen Deleu, eigenaar van de Flex Academy, en Hugo-Jan Ruts, stichter van het Nederlands kennisplatform Zipconomy, zijn de initiatiefnemers van NextConomy. De lancering is mede mogelijk gemaakt door de steun en inbreng van vier founding partners en enkele sponsoren.

“Freelancers hebben geen apart statuut en vallen onder de grote noemer van zelfstandigen. Vragen die NextConomy bezighouden en waarbij het eigenzinnige meningen of alternatieve denkpistes vertolkt, zijn dan ook: Is er nood aan een freelance statuut? En zo ja, hoe moet dat er dan uitzien?”, zegt hoofdredacteur Marleen Deleu.

“Freelancers en opdrachtgevers werken samen, maar weten erg weinig over elkaar. Wij willen de relatie tussen hen verbeteren, zodat ze elkaar beter leren kennen en begrijpen.”
Daarom wil het kennisplatform neutraal en objectief nieuws en duiding brengen, aangevuld met opinies van belangrijke spelers uit het veld. Dat alles op maat van freelancers en opdrachtgevers.

NextConomy richt zich op heel België, maar is wel letterlijk ‘made in Antwerpen’. De redactie en het ontwikkelteam komen wekelijks bijeen in de kantoren van ProCured in Antwerpen, een van de partners.

Overleg met de vier founding partners vindt plaats bij SThree in Antwerpen, wereldwijde HR-dienstverlener gespecialiseerd in STEM-profielen. De drie andere founding partners zijn: 3W, de in interimmanagement gespecialiseerde divisie van Adecco; Tapfin, de MSP-divisie van ManpowerGroup Solutions en TCP, Europees expert in payrolling en contracting.

“Er bestaan al heel wat informatiebronnen voor freelancers. Alleen is die info erg versnipperd en zelfs onvolledig. Aan de kant van de opdrachtgevers valt er zeker nog veel te vertellen over het inzetten van freelancers”, zegt Marleen Deleu. “NextConomy ambieert een echte kennisbank te worden en wil beide werelden meer met elkaar verbinden en het debat aanzwengelen. We willen hierbij ook de overheid, vakbonden, de academische wereld en andere partijen betrekken.”

Het online platform heeft een eigen redactie in de beide landstalen, maar ook gastbloggers brengen nieuws en achtergrondinfo over regelgeving, financiële informatie, marktontwikkeling en technologieën. Dit alles met focus uitsluitend gericht op de Belgische markt.

Reageer op dit bericht

Gerelateerde berichten

Veel gelezen in deze regio

Dit overzicht graag personaliseren met onderwerpen op jouw maat?

Maak een account aan en ga op onze gids pagina op zoek naar bedrijven, personen, sectoren en gemeentes die binnen jouw interessegebied vallen. Op deze manier kunnen we in onderstaand overzicht een gepersonaliseerde lijst van artikels tonen.