Nieuws Antwerpen Niet alleen medailles voor olympische kampioenen

Niet alleen medailles voor olympische kampioenen

Niet alleen medailles voor olympische kampioenen

Laureaat van de arbeidNiet alleen olympische kampioenen kunnen medailles behalen. Er zijn er in alle mogelijke soorten en gewichten. Zo kunnen ook uw werknemers een medaille verdienen wanneer ze voldoende professionele anciënniteit opbouwen. Olivier Marcq, juridisch adviseur bij Acerta geeft een overzicht:  

Eretekens van de arbeid

Eremedailles werden al in 1847 in het leven geroepen om werknemers te onderscheiden en te belonen “die hun kennis, hun talent, hun toewijding, hun vaardigheid en hun ideaal ten dienste van de arbeid stellen”. Vandaag worden de medailles ‘Eretekens van de Arbeid’ genoemd.

Het Ereteken bestaat uit twee klassen:

Ereteken van de Arbeid tweede klasse: toegekend na 25 jaar arbeid

Ereteken van de Arbeid eerste klasse: toegekend na 30 jaar arbeid

Verder bestaan er twee Nationale Orden:

Gouden Medaille der Kroonorde: toegekend na 35 jaar arbeid

Gouden Palmen der Kroonorde: toegekend na 45 jaar arbeid

Daarnaast kunnen beroepsverenigingen bijzondere eretekens toekennen of kan een werknemer een eerbewijs krijgen voor professionele verdienste.  

Procedure

De werkgever neemt in principe het initiatief om een aanvraag voor een ereteken in te dienen bij de Directie van de eretekens bij de FOD Werkgelegenheid, Arbeid en Sociaal Overleg. Wanneer de werkgever, om welke reden dan ook, geen initiatief neemt, dan kan de werknemer ook zelf een individuele aanvraag indienen bij dezelfde dienst. De aanvrager krijgt dan een dossiernummer toegekend.

Wanneer het getuigschrift wordt verleend door de FOD Werkgelegenheid, Arbeid en Sociaal Overleg, dient de werkgever (of de werknemer eventueel) de medaille te kopen.

U kunt vervolgens een plechtigheid in uw eigen onderneming organiseren om de medailles uit te reiken. Maar u kunt ook het nodige doen om de betrokken werknemers te laten deelnemen aan de jaarlijkse plechtigheid die in aanwezigheid van een lid van de Koninklijke familie wordt georganiseerd.  

Meer informatie over dit thema en de aanvraagdocumenten kunt u terugvinden op de website van de FOD Werkgelegenheid, Arbeid en Sociaal Overleg 

Reageer op dit bericht

Sector
Onderneming
Personen

Gerelateerde berichten

Sector
Onderneming
Personen

Veel gelezen in deze regio

Dit overzicht graag personaliseren met onderwerpen op jouw maat?

Maak een account aan en ga op onze gids pagina op zoek naar bedrijven, personen, sectoren en gemeentes die binnen jouw interessegebied vallen. Op deze manier kunnen we in onderstaand overzicht een gepersonaliseerde lijst van artikels tonen.