Nieuws Antwerpen Nieuw instrument om subsidieregeling voor gehandicapten te beheren.

Nieuw instrument om subsidieregeling voor gehandicapten te beheren.

Nieuw instrument om subsidieregeling voor gehandicapten te beheren.

De Vlaamse regering heeft de subsidieregeling voor gehandicapten grondig gewijzigd. Vroeger werden de instellingen gefinancierd op basis van hun beschikbare capaciteit, aanbod en aantal personeelsleden.  In de nieuwe regeling krijgen personen met een handicap nu vrije keuze en ze krijgen ook de middelen daarvoor in handen. Die overgang vereist een verdere professionalisering van het financieel management van de zorginstellingen. Om daarbij te helpen, lanceert Moore Stephens Belgium samen met SOM, de federatie van sociale ondernemingen en het Vlaams Welzijnsverbond (VWV) de berekenings- en simulatieoplossing Sopfi.

Met de introductie van PVF (Persoonsvolgende Financiering) hebben personen met een handicap vanaf nu eigen beslissingsrecht over hun “financiële rugzak”.

Zorginstellingen worden niet langer direct gefinancierd, maar verkrijgen middelen via hun cliënten. Deze nieuwe wet heeft een belangrijke impact: als instellingen niet doordacht handelen, riskeren ze middelen en daarmee slagkracht te verliezen. Deze nieuwe manier van subsidies toekennen, vereist bijgevolg sociaal ondernemerschap en de inzet van de juiste tools door de sector.

Zorginstellingen hebben nood aan een adequate budgettering en een betrouwbare financiële planning & rapportering.

Ze moeten slimme strategische keuzes kunnen maken, cliënten overtuigen, met hen –inhoudelijk en financieel onderbouwd- onderhandelen, diensten definiëren en prijzen bepalen.

Om voorzieningen in staat te stellen de kwaliteit van hun zorgverlening te behouden, ondanks de budgettaire druk onder PVF, lanceert Moore Stephens Belgium de software Sopfi: een berekenings- en simulatieoplossing rond Persoonsvolgende Financiering. Deze oplossing ondersteunt zorginstellingen bij hun financiële planning- en controlecyclus.

Sopfi optimaliseert het dienstenaanbod en biedt een overzichtelijke basis voor intakegesprekken en contractbesprekingen met cliënten.

 

Meer info over de precieze data en locaties vindt u hier.

Moore Stephens Belgium (www.moorestephens.be) is een onafhankelijke accounting- en consultingfirma in België, met ook een zetel in Antwerpen.

 

Reageer op dit bericht

Gerelateerde berichten

Veel gelezen in deze regio

Dit overzicht graag personaliseren met onderwerpen op jouw maat?

Maak een account aan en ga op onze gids pagina op zoek naar bedrijven, personen, sectoren en gemeentes die binnen jouw interessegebied vallen. Op deze manier kunnen we in onderstaand overzicht een gepersonaliseerde lijst van artikels tonen.