Nieuws Antwerpen Nieuw overleg over havenuitbreiding in september

Nieuw overleg over havenuitbreiding in september

Nieuw overleg over havenuitbreiding in september

doelEr komt na de zomer een nieuw overleg rond de impact van de uitbreidingsplannen voor de Antwerpse haven op de kerncentrale van Doel. Dat heeft Philippe Muyters, Vlaams minister van ruimtelijke ordening, gezegd in een reactie op het bericht dat Electrabel en het Federaal Agentschap voor Nucleaire Controle (Fanc) naar de Raad van State stappen uit vrees dat de uitbreiding van de Antwerpse haven de veilige uitbating van de kerncentrale in Doel in het gedrang zou kunnen brengen. Daarbij werd vooral gewezen op het feit dat de beperking van het aantal toegangswegen tot de kerncentrale problemen zou kunnen opleveren bij eventuele evacuaties, terwijl ook de voorziene veiligheidsperimeter op bezwaren stuitte.

De minister voert echter aan dat aan beide bekommernissen in de plannen is tegemoet gekomen. Er wordt wel aan toegevoegd dat er geen enkel risico wordt genomen met de veiligheid en er dan ook een nieuw overleg zal worden georganiseerd.

Dinsdag raakte bekend dat de federale nucleaire regulator Fanc en Electrabel naar de Raad van State zijn gestapt om verzet aan te tekenen tegen het GRUP Afbakening Zeehavengebied Antwerpen uit vrees voor de nucleaire veiligheid van de Doelse kerncentrale. Het GRUP is de basis voor de Antwerpse havenuitbreiding.

De reactie van Muyters zint de leden van actiegroep Doel 2020 niet. Volgens hen wil Muyters met deze “zeer verbazende praktijk” bekomen dat het Fanc en Electrabel hun verzoekschrift bij de Raad van State terugtrekken. “Het GRUP is eind april namelijk definitief vastgesteld door de Vlaamse regering. Daarbij beeft ze -op de momenten dat dit nog kon- nagelaten om iets te doen met de opmerkingen.”

“Wie het GRUP aanvecht bij de Raad van State, doet dat volledig in overeenstemming met de rechten waarover men in dit land beschikt én volgens procedures die daarvoor voorzien zijn,” klinkt het verder. “Daarin als minister willen tussenkomen is een rechtstaat onwaardig en ruikt sterk naar achterkamertjespolitiek.”

De groep wil de argumenten van het Fanc en Electrabel overigens in het eigen verzet aanvoeren.

Reageer op dit bericht

Gerelateerde berichten

Meest gelezen in deze regio

Veel gelezen in deze regio

Dit overzicht graag personaliseren met onderwerpen op jouw maat?

Maak een account aan en ga op onze gids pagina op zoek naar bedrijven, personen, sectoren en gemeentes die binnen jouw interessegebied vallen. Op deze manier kunnen we in onderstaand overzicht een gepersonaliseerde lijst van artikels tonen.

Antwerpen
Antwerpen

Van Mossel breidt verder uit

Van Mossel Automotive Groep neemt Citroën-garage Van Thielen in Herselt over. De activiteiten van deze concessie zullen vanaf 20 september… Lees meer