Nieuws Antwerpen Nieuw recordjaar voor haven van Antwerpen

Nieuw recordjaar voor haven van Antwerpen

Nieuw recordjaar voor haven van Antwerpen

haventjetjetheDe haven van Antwerpen heeft voor het tweede jaar op rij een absoluut record neergezet. Met een tonnagecijfer van 198,8 miljoen ton deed de haven het opnieuw 4,2% beter dan in 2013. De 200 miljoen ton werd net niet gehaald. Daar zal de recente sociale onrust van de afgelopen weken allicht mee de oorzaak van zijn.

Eddy Bruyninckx, de CEO van de haven mag er trots op zijn. Ondanks de vrij slappe internationale economische conjunctuur heeft de haven van Antwerpen in het afgelopen jaar uitstekend gepresteerd.Vooral de containers en de vloeibare bulk deden het meer dan behoorlijk. De topman van het Gemeentelijk Havenbedrijf is er vandaag 64 en zal hopelijk in 2015 de absolute kaap van de 200 miljoen ton passeren.

De cijfers zijn nog niet definitief en zullen allicht in januari nog wat moeten bijgesteld worden. Veel verschil zal er evenwel niet meer op zitten.

De verdere opgang van de haven is vooral het gevolg van de doorgezette containerisatie. Met 8,9 miljoen containers werd 4,5% meer TEU gerealiseerd en 108 miljoen ton aan verscheepte goederen (+5,6 miljoen ton).

Merkwaardig ook: Antwerpen zag het aantal schepen met 1,7% dalen. Dit duidt erop dat de containerisatie ook gebeurt met steeds grotere schepen.

De inbreng van de containers heeft de verdere neergang van het stukgoed gecompenseerd. Verleden jaar werd immers 3,3% minder conventioneel stukgoed overgeslagen. Het roro-verkeer daalde bovendien met 1,2% en het droog stukgoed eindigde eveneens 4,9% lager. De daling in beide sectoren is niet onbelangrijk want precies in het conventieel stukgoed en het roro-verkeer worden de grootste aantallen havenarbeiders tewerkgesteld.

De vloeibare bulk daarentegen deed 5,4% beter.

Reageer op dit bericht

Gerelateerde berichten

Meest gelezen in deze regio

Veel gelezen in deze regio

Dit overzicht graag personaliseren met onderwerpen op jouw maat?

Maak een account aan en ga op onze gids pagina op zoek naar bedrijven, personen, sectoren en gemeentes die binnen jouw interessegebied vallen. Op deze manier kunnen we in onderstaand overzicht een gepersonaliseerde lijst van artikels tonen.