MyBingli

Nieuwe app toont risicozones voor coronavirus

ANTWERPEN – De Antwerpse medische start-up MyBingli heeft samen met twee andere techbedrijven, Adunio en Gaga, een nieuwe applicatie ontwikkeld om de verdere verspreiding van het coronavirus beter en sneller in te dijken. De app Flattening The Curve waarschuwt bijvoorbeeld voor zogenaamde hot zones en bij contact met mensen die enkele dagen later Covid-19 blijken te hebben.

Wie de app downloadt – vanaf volgende week beschikbaar in de App store – moet toestemming geven om zijn of haar bewegingen te laten volgen en regelmatig een uniforme vragenlijst invullen over zijn of haar gezondheidstoestand. Op die manier wordt de evolutie en de verspreiding van het virus op een vlotte manier in kaart gebracht. Alles gebeurt daarbij anoniem.

“Het is zo gemakkelijker voor onder andere overheden en ziekenhuizen om beslissingen te nemen en inschattingen te maken. Daarnaast kunnen gebieden waar veel infecties zijn makkelijker geïdentificeerd worden. Ook krijgen gebruikers updates over de algemene cijfers en hun eigen risico”, zegt Vincent Nys van Flattening The Curve. “Ben je de afgelopen dagen in de nabijheid geweest van iemand die heeft aangegeven symptomen te ervaren? Dan krijg je hiervan een melding, zodat je je eigen contacten verder kan beperken en je symptomen kan checken.”

Fake nieuws bestrijden

Verder zoeken mensen via alternatieve wegen naar informatie over Covid-19 en stoten zo vaak op fake nieuws. Daarom is er volgens de ondernemers nood aan wetenschappelijk onderbouwde apps, die focussen op de oplossing. Ook hier wil Flattening The Curve een antwoord op bieden.

Interesse uit het buitenland

De app wekt alvast interesse uit het buitenland op. Zo geven de Ministeries van Volksgezondheid van Roemenië, Servië, Macedonië en Rusland, alsook enkele landen uit het Midden-Oosten aan dat ze geïnteresseerd zijn om de technologie ook in hun land uit te rollen.

“Wij staan positief tegenover alle nieuwe ontwikkelingen die er vandaag zijn om deze crisis aan te pakken. We reiken dan ook de hand uit naar potentiële partners en de federale overheid om samen tot één geheel te proberen komen.”

De partners achter de app zijn enkele grote technologie-spelers zoals Keyrus, Microsoft Blue Health Innovation Center en Epcon. MyBingli verzorgde de vragenlijsten en de resultaten werden afgetoetst met de medische sector.

Lees via deze link meer Corona-nieuws over en voor ondernemers uit de Antwerpse regio.