Nieuws Antwerpen Nieuwe Vlaamse steunmaatregelen voor bedrijven

Nieuwe Vlaamse steunmaatregelen voor bedrijven

Nieuwe Vlaamse steunmaatregelen voor bedrijven

ANTWERPEN – De Vlaamse regering heeft een nieuwe reeks steunmaatregelen voor bedrijven aangekondigd. Er komt onder meer een fonds om burgers aan te moedigen te investeren in bedrijven. “Er is extra kapitaal nodig om de bedrijven draaiende te houden en massaal jobverlies zoveel mogelijk te vermijden”, zegt minister-president Jan Jambon. “Het is onmogelijk om zelfs met deze extra injectie alle bedrijven te redden. Onze leidraad is altijd geweest: bedrijven die voor de coronacrisis gezond waren, moeten we er door trekken.”

De meest in het oog springende maatregel is het welvaartsfonds. De regering wil 500 miljoen euro bij elkaar krijgen om de bedrijven van nieuw kapitaal te voorzien. De Participatiemaatschappij Vlaanderen (PMV) stopt zelf 240 miljoen euro in het fonds. De overige 260 miljoen moet van investeerders en gezinnen komen. Particulieren krijgen gedurende drie jaar een fiscaal voordeel van 2,5 procent op het bedrag dat ze investeren in Vlaamse bedrijven. “De focus ligt op start-ups en scale-ups”, zegt minister van Economie Hilde Crevits.

Een tweede maatregel is het vriendenaandeel. Het was al mogelijk om via de win-winlening eenvoudig geld te lenen aan een bevriend bedrijf, maar nu kan er ook worden geparticipeerd in het kapitaal. Er kan tot 75.000 euro worden geïnvesteerd in een firma van vrienden of familie, met een fiscaal voordeel van 2,5 procent gedurende vijf jaar. Ondernemingen kunnen op die manier tot maximaal 300.000 euro verwerven.

Ten derde worden de Vlaamse waarborgen voor bedrijven opgetrokken tot 2 miljard euro bij PMV en 3 miljard euro bij Gigarant.

Ten vierde wordt er nog eens 250 miljoen extra aan achtergestelde leningen voorzien.

Voka reageert tevreden

Hans Maertens, gedelegeerd bestuurder Voka: “Maatregelen om de kapitaalstructuur van ondernemingen te versterken, zoals deze die de Vlaamse regering nu neemt, zijn dan ook essentieel. Het is ook belangrijk dat deze complementair zijn aan de federale maatregelen. We zijn dan ook tevreden dat de Vlaamse regering ingaat op onze vraag voor extra solvabiliteitsmaatregelen voor ondernemingen en ook zelf de nodige middelen voorziet ter ondersteuning. Deze zijn absoluut noodzakelijk, want uit onze meest recente bevraging bij 700 leden-ondernemingen blijkt dat deze crisis lang zal aanslepen en er nog geen licht is aan het einde van de tunnel. Zo verwachten bedrijven in 2021 nog altijd bijna een vijfde minder omzet te draaien. Het is dan ook alle hens aan dek voor de relance van onze economie, en er zullen nog veel bijkomende stappen nodig zijn.”

Lees via deze link meer Corona-nieuws over en voor ondernemers uit de Antwerpse regio.

Reageer op dit bericht

Onderneming
Personen
Dossier

Gerelateerde berichten

Onderneming
Personen
Dossier
Gemeente

Veel gelezen in deze regio

Dit overzicht graag personaliseren met onderwerpen op jouw maat?

Maak een account aan en ga op onze gids pagina op zoek naar bedrijven, personen, sectoren en gemeentes die binnen jouw interessegebied vallen. Op deze manier kunnen we in onderstaand overzicht een gepersonaliseerde lijst van artikels tonen.