Foto dvk

Nieuwe vrachtwagenparking geopend met 280 plaatsten en sanitair blok in havengebied

KALLO - In het havengebied in Kallo wordt komende vrijdag een gloednieuwe parking voor vrachtwagens geopend met 280 plaatsen voor de truckers. De parking moet een oplossing bieden voor de vele camions die dagelijks langs de kant van de weg staan. Ook aan bescherming tegen vandalen is gedacht. Kostenplaatje van de nieuwe parking: tien miljoen euro.

Truckers kunnen voortaan gratis parkeren op een splinternieuwe parking in het hartje van de Waaslandhaven. Vlak bij de Kallosluis langs de Ketenislaan werd twee jaar lang gebouwd aan een terrein om vrachtwagens op te zetten. Er is ook een groot sanitair blok voorzien met douches en toiletten voor mannen en vrouwen, sorteerstraten voor afval en zelfs wifi. Zonnepanelen, een warmtepomp en grote waterbekkens die regenwater opvangen geven de parking ook een duurzame en ecologische toets.

60.000 ton grond afgevoerd

Dat de werken een jaar langer duurden dan verwacht ligt vooral aan de verrassingen die men onder de grond aantrof. Er lag een dikke veenlaag die verwijderd moest worden en er dook ook een grote hoeveelheid asbest op die geruimd moest worden. In totaal werd zo’n 60.000 ton grond afgevoerd en deels vervangen door propere grond. De bedoeling is om de parking in concessie te geven.

 

Op de parking kunnen zo’n 280 chauffeurs staan. Foto dvk

Een concessionaris zal de parking uitbaten en moet er minstens tien snelladers voor elektrische vrachtwagens voorzien. Alles samen moet de Ketenisparking een alternatief zijn voor de parkeerplaatsen naast de weg. Vooral in het havengebied en langs autosnelwegen is dat een probleem. “We houden deze parking bewust gratis, zodat truckers niet uitzwermen naar de omliggende dorpskernen”, zegt havenschepen van Antwerpen Annick De Ridder (N-VA).

Slechte reputatie

Een keuze die de Beverse burgemeester Marc Van de Vijver (CD&V) best wel weet te appreciëren, want geparkeerde truckers langs de weg hebben in zijn gemeente geen al te beste reputatie. Tijdens de rondleiding in het sanitaire gebouw test Van de Vijver de speciale douches en toiletten uitvoerig. “Alles is hier speciaal gemaakt om vandalisme tegen te gaan en om het makkelijk te onderhouden”, zegt Van de Vijver. “Dat moet ook wel, want anders zal het jammer genoeg niet lang duren eer er schade wordt aangebracht.”

De muren zijn speciaal tegen graffiti ontworpen en de aluminium spiegels zijn extra vastgemaakt. Om alles in het oog te houden komt er dagelijks een ploeg beveiligers langs, is er cameratoezicht en worden de toiletten en douches dagelijks gereinigd.