Nieuws Antwerpen Nieuwe windturbine langs E19 in Brecht klaar voor gebruik

Nieuwe windturbine langs E19 in Brecht klaar voor gebruik

Binnenkort zullen 2.500 gezinnen kunnen genieten van groene stroom

Nieuwe windturbine langs E19 in Brecht klaar voor gebruik

De nieuwe windturbine die Aspiravi bouwde langs de autosnelweg E19 op grondgebied Brecht, kan aangesloten worden op het openbaar net. Daarvoor was een nieuwe hoogspanningscel nodig die in het transformatorstation in Brecht geïnstalleerd werd. Momenteel worden de nodige elektrische werken uitgevoerd en wordt alles nauwkeurig getest zodat de productie van groene stroom binnenkort kan starten.

Aspiravi nv bouwde in Brecht een windturbine van het type Nordex N131 met een as-hoogte van 120 meter en wieken van 64 meter, ten oosten van de autosnelweg E19. Nadat de opbouw van de windturbine in juni werd afgerond, moest de windturbine aangesloten worden op het openbaar net.

Groter transformatorstation

Dat gebeurde via het eigen transformatorstation van Aspiravi in Brecht, waarop ook de 3 bestaande Vestas machines aan de ene kant van de snelweg en de 7 Enercon windturbines aan de andere kant van de E19 aangesloten zijn. Om er ook de nieuwe windturbine te kunnen aansluiten, was een uitbreiding in het transformatorstation nodig via een bijkomende, volledig op maat gemaakte hoogspanningscel. Deze werd in Duitsland geproduceerd, in overeenstemming met de voorschriften van ELIA en Aspiravi.

De nieuwe hoogspanningscel werd in oktober geïnstalleerd en nadien werden de elektrische werken en de inbedrijfstelling van de nieuwe windturbine opgestart. Dit houdt in dat in de windturbine alle nodige elektrische werken uitgevoerd worden om de windturbine aan te sluiten op het net. Deze werken duren een aantal weken. In die periode wordt de windturbine ook regelmatig opgestart om alle aspecten volledig te testen en alles nauwkeurig af te stellen. Als deze werken voorbij zijn, wordt de nieuwe windturbine effectief in gebruik genomen en zal ze gedurende vele jaren lokale, hernieuwbare energie produceren.

De windturbine zal groene stroom produceren voor 2.500 gezinnen en een CO2-uitstoot van 4.000 ton per jaar vermijden.

Reageer op dit bericht

Onderneming

Gerelateerde berichten

Onderneming
Gemeente

Veel gelezen in deze regio

Dit overzicht graag personaliseren met onderwerpen op jouw maat?

Maak een account aan en ga op onze gids pagina op zoek naar bedrijven, personen, sectoren en gemeentes die binnen jouw interessegebied vallen. Op deze manier kunnen we in onderstaand overzicht een gepersonaliseerde lijst van artikels tonen.