Nieuws Nooit zoveel zieken op het werk als in 2022

Nooit zoveel zieken op het werk als in 2022

Foto: Getty Images

Nooit zoveel zieken op het werk als in 2022

PROVINCIE – De laatste jaren waren er in provincie Antwerpen nooit zoveel zieken op het werk als in 2022. Dat blijkt uit het jaarrapport rond kort ziekteverzuim van het hr-bedrijf Acerta. Het recordaantal is vooral te wijten aan de opflakkering van griep, corona en RSV tijdens de maand december.

Het jaarrapport is gebaseerd op 74.000 werknemers bij meer dan 6.200 privébedrijven in Antwerpen. Daaruit blijkt dat in 2022 werknemers gemiddeld zeven dagen afwezig waren op het werk door ziekte. Dat is meer dan een volledige dag erbij in vergelijking met 2021 en 2019.

Het rapport toont aan dat de Antwerpse bedrijven het afgelopen jaar de sterkste stijging (25%) noteerden in kort ziekteverzuim. In geen enkele andere Vlaamse provincie is de toename zo groot.

Alle sectoren

De tendens is voelbaar in alle sectoren en leeftijdscategorieën, bij arbeiders en bedienden en zowel in grote als kleine ondernemingen. Gelukkig is er ook goed nieuws: het ziekteverzuim in de provincie blijft het laagste van heel Vlaanderen. Toch is er volgens Acerta nood aan een duurzaam beleid rond ziekteverzuim voor bedrijven.

Crisis na crisis

“Sinds corona blijven mensen sneller thuis van het werk als ze zich minder goed voelen”, verklaart Peter Van Ostaeyen, kantoordirecteur van Acerta Antwerpen. “Thuiswerk kan ervoor zorgen dat mensen met lichte symptomen toch aan de slag blijven, maar we zien dat thuiswerken het laatste jaar wat teruggevallen is.”

“Het is een feit dat we in 2022 de ene crisis na de andere hebben beleefd”, gaat hij verder. “Stressvolle tijden en hoge werkdruk wegen op het mentale welzijn van werknemers en dat zal ook zijn effect hebben op de ziektecijfers. Deze hoge ziektecijfers vragen alle aandacht van het bedrijfsleven.”

Het ziektebriefje

Sinds 28 november 2022 is het niet meer verplicht om een ziektebriefje in te dienen voor de eerste dag afwezigheid wegens ziekte of ongeval. “Of de vrijstelling een effect zal hebben op de cijfers, moeten volgende analyses uitwijzen”, zegt Van Ostaeyen. “Preventie van ziekteverzuim is de beste reflex voor bedrijven. Een goed beleid op maat van de organisatie helpt minstens om de impact zo beheersbaar mogelijk te houden.”

 

 

Reageer op dit bericht

Sector
Onderneming
Sector
Onderneming

Veel gelezen in deze regio

Dit overzicht graag personaliseren met onderwerpen op jouw maat?

Maak een account aan en ga op onze gids pagina op zoek naar bedrijven, personen, sectoren en gemeentes die binnen jouw interessegebied vallen. Op deze manier kunnen we in onderstaand overzicht een gepersonaliseerde lijst van artikels tonen.