Nieuws Antwerpen Novartis bestudeert uitbreiding Alcon in Puurs

Novartis bestudeert uitbreiding Alcon in Puurs

Novartis bestudeert uitbreiding Alcon in Puurs

alconHet bezoek van Joe Jimenez, de topman van het farmabedrijf Novartis aan Alcon in Puurs is niet onopgemerkt voorbijgegaan. Jimenez is ertoe bereid om verder te investeren in de Antwerpse fabriek. “Maar dan moet het investeringsklimaat wel positief blijven”, zei hij.

Alcon in Puurs is de grootste fabriek voor oogmedicijnen van de wereld. Er werken zo’n 1100 mensen. Alcon kwam zo’n drie jaar geleden in handen van Novartis. Daartoe werd een deal opgezet met Nestlé, de vorige eigenaar. De vestiging in Puurs gaat terug naar de vroegere joint venture Alcon-Couvreur waarbij geneesmiddelenproducent Couvreur en het Amerikaanse Alcon samengingen.

De vestiging in Puurs is binnen Alcon en Nestlé/Novartis al die jaren flink blijven doorgroeien. In die mate dat de fabriek vandaag een toonaangevende positie inneemt binnen de multi. In Puurs worden oogdruppels, zalven en producten voor oogoperaties aangemaakt.

Het bezoek van Jimenez kadert dan ongetwijfeld binnen de langetermijnperspectieven van Novartis. De groep gaat vandaag na waar er eventueeel biotechmedicijnen kunnen gemaakt worden. Het gaat om de verwerking van grondstoffen tot vloeibare middelen in een ampule. Jimenez liet ten aanzien van Puurs horen dat de Antwerpse fabriek effectief wel een kans maakt “maar er zijn ook nog andere kandidaten. Er is zeker nog geen beslissing genomen. We investeren nu al elk jaar 20 miljoen euro in Puurs. We zullen dat blijven doen maar dan gaan we ervan uit dat het investeringsklimaat in Vlaanderen positief bijft. ”

General manager Philippe Van Aerde van Alcon Puurs gaf van zijn kant aan dat “de productiekosten in België effectief een probleem vormen. Wij proberen dat van onze kant te compenseren met productiviteit, kwaliteit en innovatie. Maar het zou vanzelsprekend mooi zijn indien we het effectief zouden halen. Het gaat tenslotte om een investering van enkele tientallen miljoenen euro’s.”

In Puurs worden sinds kort ook de producten van Thrombogenics uit Leuven afgevuld, verpakt en verdeeld. Thrombogenics is de producent van Jetrea, een nieuw revolutionair geneesmiddel dat bepaalde oogoperaties overbodig maakt. Puurs heeft zo’n 8 miljoen euro geïnvesteerd in nieuwe faciliteiten waardoor Jetrea bewaard kan worden onder de vereiste 20 graden.

Jimenez werd gevraagd of Novartis eventueel Thrombogenics zou overnemen, liever dan de royalties te betalen op Jetrea. De topman van Novartis ging daar niet op in. “We hebben een samenwerking met Thrombegenics zoals we ook met andere geneesmiddelenbedrijven een samenwerking hebben.”

Novartis tekende in 2012 voor een omzet van 56 miljard dollar.

Reageer op dit bericht

Onderneming

Gerelateerde berichten

Onderneming
Gemeente

Veel gelezen in deze regio

Dit overzicht graag personaliseren met onderwerpen op jouw maat?

Maak een account aan en ga op onze gids pagina op zoek naar bedrijven, personen, sectoren en gemeentes die binnen jouw interessegebied vallen. Op deze manier kunnen we in onderstaand overzicht een gepersonaliseerde lijst van artikels tonen.